Soldaat verkoopt ziel aan de duivel op kamermuziekfestival

Met een kleine organisatie en beperkte middelen organiseert violiste Irina Simon-Renes al voor het negende jaar een kamermuziekfestival in Wassenaar. Alles komt voort uit haar persoonlijke ervaringen en contacten.

Door

Violiste Irina Simon-Renes, geboren in Boekarest en echtgenote van dirigent Lawrence Renes, voelde zich bij aankomst in Nederland warm ontvangen. Onder de indruk van de architectuur en geschiedenis van Wassenaar kiest zij voor haar jaarlijkse kamermuziekfestival bewust voor locaties die haar woonplaats op z’n mooist laten zien. “Ik wil Wassenaar graag op de kaart zetten en iets terugdoen voor de gemeenschap.”

Het festival trok tot nog toe voornamelijk Wassenaars publiek. Maar bij deze negende keer is het klaar voor een bredere belangstelling. “We hebben ervoor gekozen heel langzaam en organisch te groeien,” vertelt Simon-Renes. “Met een team van louter vrijwilligers wilden we nooit meer organiseren dan we aankonden. Dit jaar zoeken we voor het eerst meer aandacht buiten Wassenaar.”

Voorlinden

Het programma is compact maar kleurrijk. Naast een lezing over muzikaliteit (donderdag 31 mei) in de Warenar en een ‘Carnaval des Animaux’ voor het hele gezin in Kasteel Oud-Wassenaar (zondag) springen een avond rond topvioliste Lisa Batiashvili in de Dorpskerk (zaterdag) en een voorstelling in Museum Voorlinden (vrijdag) in het oog.

“Vanaf dat ik hoorde dat Voorlinden gebouwd zou worden, wist ik dat ik daar graag de muziek van de twintigste en eenentwintigste eeuw wilde spelen,” herinnert Irina Simon-Renes zich. “Om financiële redenen moeten we onze programmering enigszins populair houden, maar als musici zoeken we juist naar uitdaging in ons repertoire. Ik denk dat we publiek dat normaal alleen naar Mozart en Haydn luistert, hier wel heen krijgen door de locatie.” De keus viel op Stravinsky’s ‘L’Histoire du Soldat’. “Het stuk is honderd jaar geleden gecomponeerd. Bovendien is het verhaal over een soldaat die zijn ziel – zijn viool – aan de duivel verkoopt, nog steeds actueel.”

 

Ik wil graag delen wat ik heb en kan: muziek maken.
Irina Simon-Renes (violiste)

 

In plaats van de gebruikelijke verteller loopt synchroon de met een Emmy bekroonde tekenfilm die R.O. Blechman (1930) van het verhaal maakte. Simon-Renes: “Ik wist niet eens of Blechman nog leefde, maar op een e-mailtje of ik de vertoningsrechten kon krijgen, kreeg ik binnen het uur antwoord, mét toestemming. Hij stuurde me de partituren en een dvd zonder de muziek, met alleen de voice-over en special effects.” Bezoekers krijgen vooraf ook een rondleiding door het museum, een voorwaarde van museumeigenaar Joop van Caldenborgh bij het verwelkomen van het festival.

Lisa Batiashvili op Kamermuziekfestival

De Russisch-Georgische violiste Lisa Batiashvili die zaterdag te gast is, is een persoonlijke vriendin van Simon-Renes. Lisa Batiashvili speelt naast het octet van Sjostakovitsj de ‘Zes miniaturen’ van Sulkhan Tsindzadze. Deze Georgische componist was cellist in het strijkkwartet van haar vader, die het werk op zijn beurt voor dit festival arrangeerde. Op dezelfde avond is meer werk van Sjostakovitsj en Borodin te horen.

Speciale vermelding verdient het concert dat de festivalmusici geven in Seniorenresidentie Van Ommerenpark. “Ik ben steeds meer gaan geloven dat geven gelukkig maakt,” zegt Simon-Renes. “Ik wil graag delen wat ik heb en kan: muziek maken. Het is jammer dat zoveel ouderen niet meer naar ons toe kunnen komen. Daarom gaan wij naar hen toe. Dat is een cadeautje van het festival.”

International Chamber Music Festival Wassenaar, donderdag 31 mei t/m zondag 3 juni, diverse locaties. Meer informatie: www.icmf.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van