Twee ton voor herstel orgel Nieuwe Kerk

Het rijk heeft een subsidie toegekend van 210.000 euro voor de restauratie van het orgel van de Nieuwe Kerk aan het Spui.

Door

De restauratie van het orgel van de Nieuwe Kerk aan het Spui komt in zicht. Het rijk heeft eerder deze week een subsidie toegekend van 210.000 euro.

“Dat is fantastisch nieuws,” zegt Jitske Zitman van de Stichting Nieuwe Kerk. “Als de subsidiebeschikking binnen is, kan het werk beginnen. Dat zal nog dit jaar zijn. De opdracht is al verstrekt aan de firma Reil uit Heerde.”

In totaal heeft de stichting vier ton nodig. Eén ton hadden ze zelf al bijeengebracht via sponsors en fondsen. De laatste 100.000 verwacht de stichting met nieuwe publieksacties te kunnen binnenhalen.

Orgel als kunstwerk

Van het geld wordt het orgel als instrument gerenoveerd, maar wordt het ook als kunstwerk gerestaureerd. Onder meer de barokke schilderingen op de luiken van de orgelkas zijn aan een opknapbeurt toe. Het geld – niet dat van het rijk – wordt ook gebruikt om een groot scherm dat om akoestische redenen ooit in de kerk is gehangen beweegbaar te maken, zodat het de klank van het orgel niet langer negatief beïnvloedt.

Het uit 1702 daterende instrument is oorspronkelijk een schepping van de Amsterdamse bouwer Joannes Duysschot. In de loop der eeuwen zijn er vaak dingen aan veranderd.

Standaardportret
Bekijk meer van