Cabaretfestival Cameretten verhuist van Rotterdam naar Den Haag

2022 is voor het Cameretten Festival het jaar van de grote veranderingen. In de persoon van Pascal Ultee heeft het cabaretfestival sinds half augustus na vijf jaar een nieuwe directeur, en, veel belangrijker voor de bezoeker: Cameretten is verplaatst van Rotterdam naar Den Haag.

Door

“Het is geen eenmalige editie hier, maar een verhuizing voor de lange termijn,” vertelt Ultee via de telefoon. “Den Haag is ooit North Sea Jazz kwijtgeraakt aan Rotterdam; het is tijd om de rollen om te draaien.”

De verhuizing van Cameretten betekent een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het festival, dat al sinds 1966 bestaat. Destijds als lustrumactiviteit van de Delftse studentenvereniging SSR, daarna resideerde het 33 jaar in Rotterdam. Totdat de programmering van het Luxor Theater – jarenlang locatie van Cameretten – er geen plek meer voor had.

Ze moesten op zoek naar een nieuw onderkomen, dat werd gevonden in Diligentia en de Koninklijke Schouwburg. Ultee: “We zochten iets nieuws, en de klik met Den Haag was er direct. Den Haag heeft echt een rijke geschiedenis op het gebied van comedy en cabaret: Diligentia is dé cabaretzaal van Nederland geworden, en de Koninklijke Schouwburg is een droomlocatie voor een finale.”

Cameretten is een wedstrijd

Ja, een finale, want Cameretten is een cabaretwédstrijd. Met in de lange geschiedenis winnaars als Brigitte Kaandorp, Daniël Arends en Hans Teeuwen. Dus de kans dat de nieuwste Nederlandse ster aan het comedy-firmament in de hofstad opstaat, is aanwezig, wil Ultee maar zeggen. “Iedereen kan zich aanmelden. In eerste instantie via een video-auditie; daar komen twintig deelnemers voor de voorrondes uit.”

Die voorrondes vinden niet alleen plaats in bovengenoemde zalen, maar ook in de Haagse wijktheaters Dakota en De Nieuwe Regentes. Ultee: “Zo willen we dat het festival echt landt in de hele stad. Cameretten omarmt Den Haag, we hopen natuurlijk dat dat wederzijds is.”

Garantie op succes?

Na de eerste schifting blijven er nog zes deelnemers over. Zij krijgen een door Cameretten aangeboden trainingsweekend, dan volgen er try-outs door het hele land en twee halvefinale-avonden in Diligentia. Drie cabarettalenten stromen door naar de finale in de Koninklijke Schouwburg. Daar komt natuurlijk een winnaar uit, de drie finalisten maken gezamenlijk nog een tour. Wederom door heel Nederland.

Een garantie op succes is het winnen van Cameretten natuurlijk niet, maar spelen en ervaring opdoen helpt enorm. Ultee: “Je bent dan natuurlijk niet direct de beroemdste cabaretier van Nederland, maar je kunt wel je plek op het podium veroveren.”

Ultee kijkt uit naar zijn debuutjaar als directeur en de eerste Haagse editie. “Wij zijn heel blij met het warme welkom van Diligentia en de Koninklijke Schouwburg. Zij hebben de ambitie om van Den Haag de stad van vrede, recht en humor te maken. Voor Cameretten de perfecte match.”

Cameretten Festival, voorrondes half september, halve finales en finale op 24, 25 en 26 november 2022, diverse theaters in Den Haag. Meer informatie: www.cameretten.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit onze culturele seizoensgids 2022/2023 gratis aan. Wilt u weten wat er verder te zien is in de theaterzalen, in de musea en op het witte doek? Koop dan vanaf donderdag 1 september 2022 onze krant, deze keer verrijkt met een 52 pagina’s tellende culturele special.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van