Toneel op verzoek: publieksactie ‘Bobs zomerhits’ in Theater Branoul eclatant succes

Bob Schwarze van Theater Branoul speelt deze maand verzoeknummers. Het is de opmaat naar het 35-jarig jubileum dat het Haagse vestzaktheater dit seizoen viert.

Door

Schakel de eigen achterban in en breng wat ze willen. Tikkeltje populistisch, beetje ‘Lekturama’ misschien, maar toch ook een manier om te weten te komen wat er zoal leeft onder hen. In het geval van de ‘crowdfunding’ (het draait om de ‘crowd’, om draagvlak, om het publiek) van Theater Branoul is de actie bovendien uiterst creatief van snit.

Via website www.voordekunst.nl kon iedereen de voorbije weken aangeven welk stuk Bob Schwarze, acteur en directeur van Branoul, in de maand augustus ter hand zou moeten nemen. Uit een vaste kroonlijst kon je verzoeknummers indienen en zo meebepalen wat er in augustus te zien moet zijn in Branoul.

‘Bobs zomerhits’ in Branoul

Resultaat: drie wereldwerken op de toneelvloer, nog wel te volbrengen in drie weken tijds. Schwarze had twintig wereldwerken op zijn lijst gezet, van roman en dichtbundel tot theatertekst, waaronder gouden titels als ‘De goddelijke komedie’ van Dante, ‘Het proces’ van Kafka, ‘De val van het huis Usher’ van Edgar Allan Poe, ‘Kafka op het strand’ van Murakami, ‘Don Quichot’ van Cervantes, maar ook minder bekend werk van onder anderen Jeroen Brouwers, Elias Canetti, Maxim Gorki, Charles Bukowski, Jan Wolkers en Dimitri Verhulst. Door de kiezers/stemmers hun beurs te laten trekken voor Branoul is Schwarze nu in staat om onder de titel ‘Bobs zomerhits’ drie werken met de meeste stemmen te spelen.

“We gingen voor 10.000 euro, maar ontvingen maar liefst 16.682 euro. Dat is 166 procent!”, juicht Schwarze. “Dit bedrag is door 177 donateurs en de gemeente Den Haag in opgeteld 181 donaties bijeengebracht.” Een prachtactie. Maar is het dan alleen maar leuk?

“Het korte antwoord is ‘nee’. Branoul kan met de vaste subsidies – waar we natuurlijk ontzettend dankbaar voor zijn – eigenlijk niet eens quitte draaien. We drijven op bezoekers. Een zomerstop, voor ons pure luxe, kunnen we ons financieel niet permitteren. Als kleinste theater van Den Haag en waarschijnlijk Nederland moeten we daardoor ook altijd goedlopende producties spelen. Door de coronapandemie van de afgelopen tweeënhalf jaar hebben we een behoorlijke deuk opgelopen, en de afgelopen maanden een nieuwe, want met helaas, net als de meeste andere theaters, een zaalbezetting van maximaal halfvol. Deze actie is dus vooral leuk,” beaamt Schwarze, “maar we kunnen nu ook alle steun en hulp ontzettend goed gebruiken.”

Winnaars

Nu de stemming gesloten is, zijn er drie werken uit de bus gekomen waarmee Bob Schwarze, zoals beloofd, aan de slag gaat. Op nummer één: Homerus’ ‘Odyssee’. “Opvallend dat het oudste werk de meeste stemmen kreeg,” merkt een verheugde Schwarze op.

“De Odyssee spreekt 2500 jaar na dato nog steeds ontzettend tot de verbeelding. De ‘leesspeelversie’ ervan is inmiddels al achter de rug.” Op twee is geëindigd ‘King Lear’ van Shakespeare. Schwarze krijgt hiervoor gezelschap van Sijtze van der Meer en Amy van der Weerden. “Het wordt geen integrale opvoering, want meer dan drie uur tekst instuderen in een week gaat zelfs Branoul boven de pet.” Wel belooft hij een entertainende blik op dit meesterwerk uit de toneelliteratuur. Op drie: Oscar Wilde’s ‘The picture of Dorian Gray’, in een te maken bewerking van Manon Barthels. “Hoe het geheel er op het toneel precies uit gaat zien, kan ik nog niet zeggen, daar gaan we de komende dagen eens goed voor zitten.”

‘Bobs zomerhits’, met ‘King Lear’ (Shakespeare), t/m zondag 21 augustus; ‘The picture of Dorian Gray’ (Oscar Wilde), woensdag 24 t/m zondag 28 augustus, Theater Branoul. De ‘Odyssee’ (Homerus) is al gespeeld. Meer informatie: www.branoul.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 18 augustus 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van