Recensie: ‘Gallemiezen’ van de Kraaien opzwepend dansnummer

‘We doen echt alles wat de goden toch verboden hebben. Maar ik denk precies wat de mensen nodig hebben, mag je niet hebben. Je regels en je wetten: tulbanden, keppeltjes, politiepetten.’

Door

Op papier lijkt dit het begin van een softanarchistische track uit de geëngageerde Amsterdamse jeugdscene à la Hang Youth en Sophie Straat. Maar met audio erbij maken de auteurs van deze ogenschijnlijk maatschappijkritische tekst zich direct kenbaar: het zijn de Haagse Kraaien.

De driekoppige rapformatie verwierf in 2012 een groot publiek met hun nummer ‘Ik vind je lekker’, nadat toenmalig 3FM-dj Giel Beelen hun een podium had gegeven. De act bleek geen eendagsvlieg: de Kraaien brachten na hun eerste hit nog een album en een EP uit. Op 12 juni van dit jaar bliezen ze het Malieveld op met een ‘gigantisch succesvol optreden waarbij zo’n 50.000 mensen letterlijk naar de gallemiezen gingen op hun opzwepende muziek,’ aldus frontman Seb van den Berg.

Het nieuwe nummer, dan ook getiteld ‘Gallemiezen’, is bovenal een opzwepend dansnummer. De maatschappijkritische boodschap van de openingszin vervliegt nog voor aanvang van het tweede couplet van het nummer: ‘Ik wil alleen maar pret, hè. Dus gooi die beat maar effe aan.’ Tekstueel schiet het nummer van hot naar her. Of er een (anti)sociale boodschap in te ontdekken valt, is een vraag die misschien niet gesteld hoeft te worden. De consistente factor in het nummer is, zoals we van de Kraaien gewend zijn, hun beat. Ditmaal een zachte afgeleide van de populaire Amerikaanse ‘trap beat’, een hiphopgeluid dat het al tien jaar goed doet in de wereldwijde hitlijsten. Kan ook niet anders, met de bekende Nederlandse producers Thijs van der Klugt (Douwe Bob) en Niels Zuiderhoek (Di-rect, Kensington) als componisten van het nummer.

Videoclip Kraaien

Een belangrijke toevoeging aan ‘Gallemiezen’ is de videoclip. De eerste anderhalve minuut van de clip zien we een hevig rokende en alcohol drinkende Kraai, maar daarna wordt het ‘spectaculair’. Een zogeheten ‘base jumper’, iemand in een pak gemaakt om te zweven, vliegt door de lucht.

Volgens hoofdkraai Van den Berg waren voor de tweeënhalve minuut die volgen maar liefst ‘drie camera’s en twee drones nodig om dit beeld vast te kunnen leggen’, allemaal onder leiding van ‘extreme sports’filmmaker Jop Heemskerk. De volle laatste minuut van de clip is een compilatie van drone- en camerabeelden van de ‘base jumper’ gehuld in een oranje gevleugeld pak, ondersteund door een langzame fade-out van de trap beat. De schokkende vakantiebeelden van een amateurfilmmaker met een nieuwe GoPro-actiecamera zijn er niks bij, al doet het daar toch stiekem wel aan denken.

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

 

Standaardportret
Bekijk meer van