Vrijplaats Utopie: Café voor wereldverbeteraars

Aan initiatieven in de hofstad geen gebrek. Het grand café van Vrijplaats Utopie, vanaf vrijdag geopend, wordt een ontmoetingsplaats voor idealisten die gokken op een goede kruisbestuiving.

Door

Dé ideale wereld is ver van de onze verwijderd, maar mensen en organisaties die hem dichterbij brengen, vinden elkaar voortaan in het grand café van Vrijplaats Utopie in de Grote Pyr. Hier zijn drankjes en hapjes te krijgen én er is plek voor discussie, film en lezingen. Er mag bovendien gelachen worden, zegt Marco van Duijn, initiatiefnemer samen met collega-advocaat Etienne Prins en buurman-kachelbouwer Kees van den Berg.

De ontmoetingsplaats voor idealisten in een met vereende krachten opgeknapte vleugel van de Grote Pyr is voor mensen, stichtingen en bedrijven die zich inzetten voor maatschappelijke doelen zoals duurzaamheid, natuurbescherming en dierenwelzijn. Zij kunnen elkaar hier inspireren en samenwerkingen aangaan. Daaraan is behoefte, is Van Duijn gebleken. “We krijgen nu al veel reacties.”

Het kost dan ook geen enkele moeite om een activiteitenagenda te maken. “Het ideële programma komt op ons af. We boekten nu al twintig activiteiten tot eind dit jaar.” Er komen thema- en filmavonden, concerten en debatten. Er zijn lezingen gepland over dierenrechten, mislukte utopieën en utopische stedenbouw. “Duurzame Helden uit het Zeeheldenkwartier verzorgen een gastcollege en Energy Guards, dat warmtepompen verkoopt, nodigt klanten uit voor bijeenkomsten.”

Animal Rights in Vrijplaats Utopie

Op 11 september verzorgt Animal Rights een lezing over alternatieven voor dierproeven. Ook gemeenteraadsfracties zijn welkom. “Maar niet als ze vanuit hun onderbuik schreeuwen.” En wie van al die discussies échte trek krijgt, kan terecht bij de buren, restaurant Hagedis dat ook in de Grote Pyr is gevestigd, waar vegetarische en veganistische maaltijden worden verstrekt.

 

Wij organiseren onze eigen tegenspraak.
Marco van Duijn (initiatiefnemer Vrijplaats Utopie)

 

Aan gespreksonderwerpen geen gebrek, zegt Van Duijn. “Wij denken dat het in deze dystopische tijden, met de opkomst van het populisme, steeds minder gaat over de feiten en veel meer over de onderbuik. Daarom is het juist nu nodig om het tij te keren en het over utopie te hebben. De ideale wereld blijft onbereikbaar, maar je kunt wel altijd blijven streven naar verbetering.”

Dat betekent volgens hem niet dat alleen ‘linksen’ welkom zijn en ‘rechts’ hier altijd de wind van voren krijgt. “Kijk naar Venezuela, waar de linkse extremisten aan de macht zijn. Dat gaat niet goed. Dit is een plek voor discussie op basis van feiten. Dat betekent dat er onderzoek is verricht. Iets staat vast tot het tegendeel is bewezen.” De vrijplaats staat open voor iedereen die de ander met respect bejegent, zegt Van Duijn.

Foto: DHC/Winish Chedi

Hij huist met zijn advocatenkantoor Utopie Advocaten al ruim een halfjaar op de bovenverdieping van deze hoek van de Grote Pyr, waar hij zich eveneens inzet voor organisaties die ideëel zijn. Hier is ook een ruimte verhuurd aan Den Haag Fossielvrij, een organisatie waarin Hagenaars zijn verenigd die zich sterk maken voor een stad zonder fossiele brandstoffen. Ook het grand café en de debatruimte in Ruimte voor Idealen is een platte organisatie. “Dit is een coöperatieve vereniging, wat wil zeggen dat we democratisch zijn georganiseerd.”

Gewoon lekker hangen

In het café is ook ruimte om ‘gewoon lekker te hangen in fauteuils’. “Je komt elkaar tegen. Dat is belangrijk, want we zijn sociale wezens,” zegt Van Duijn. Niet met de bedoeling om naar de eigen navel te staren, maar om met een open blik naar de toekomst te kijken. “Mensen weten dat we idealen hebben en waar ze ons kunnen vinden.” Daarbij is iedereen welkom. “Behalve fascisten, want die bestrijden we.”

Liefst 99 procent van de mensen zal zich hier op z’n gemak voelen, stelt Van Duijn. “Dit is een plek voor discussie. Het laatste wat we willen, is een eigen bubble maken om daarin te blijven. Wij organiseren onze eigen tegenspraak. Niet op basis van algoritmes en alternatieve feiten, maar op basis van aantoonbare feiten.”

Vrijplaats Utopie (in Grote Pyr), open vanaf vrijdag 7 september (officiële opening 20.00 uur), openingstijden dinsdag, woensdag, donderdag, zondag 12.00-22.00 uur, vrijdag 12.00-23.00 uur, zaterdag 12.00-00.00 uur, Waldeck Pyrmontkade 116. Meer informatie: www.utopie.nl

Standaardportret
Bekijk meer van