Nóg twee italianen in het Hofkwartier: van linzenstoof tot vegan pizza

Wie door het Hofkwartier loopt, struikelt haast over de Italiaanse restaurants. Toch zijn er weer twee bij gekomen: de Vegan Pizza Bar en La Sorrentina.

Door

Sappore, La Liguria, La Passione en Trattoria Da Gianni: vier Italiaanse eetgelegenheden op een paar honderd meter van elkaar, en dat zijn ze nog lang niet allemaal. Het Hofkwartier en de directe omgeving lopen over van de pizzeria’s, trattoria’s en pastarestaurants. Sinds kort is de buurt er nog twee rijker, naast elkaar in de Molenstraat, op de nummers 15 en 19. Er ontbrak nog iets, volgens de eigenaren tenminste.

“De gemiddelde Italiaan draait zich om in zijn graf, denk ik,” lacht Pim Baljon (32), mede-eigenaar van de Vegan Pizza Bar. Veganistisch en Italiaans is geen natuurlijke combinatie in een keuken waar veel vlees, vis en zuivel wordt gebruikt. Daarnaast zijn Italianen nogal streng op hun traditionele recepten. Maar Baljon trekt zich er niets van aan: hij opende twee jaar geleden een eerste vestiging van de Vegan Pizza Bar in Rotterdam met zijn neef Thijs van Woerkom. Dat was een groot succes, ze wilden graag verder uitbreiden en Den Haag is sinds deze week de eerste stad waar dat is gelukt.

“Het is voor ons een heel passende stad,” vertelt Baljon in zijn nieuwe restaurant in de Molenstraat 17. “Er zijn heel veel vegan zaken in Den Haag die het goed doen, iets wat je hier misschien niet direct zou verwachten, maar voor ons was die match er eigenlijk gelijk.”

Vegan Pizza

Volgens Baljon begint en eindigt de zoektocht naar de perfecte veganistische pizza bij een geslaagde kaasvervanger. De varianten in de supermarktschappen vindt hij niet lekker, en daarom besloot hij met de Vegan Pizza Bar zelf plantaardige kaas te ontwikkelen. Niet gericht op een exacte smaakkopie, wel op eenzelfde ‘gevoel’. “Het moet er vooral uitzien als kaas,” zegt Baljon. “Het hoeft niet per se zo te smaken, maar het totaalplaatje moet lekker zijn. En dat is ons goed gelukt.”

 

We gaan echt terug naar de roots van het Italiaanse menu, daarmee onderscheiden we ons.
Laura Massa

 

Veel Italiaanse concurrentie in het Hofkwartier verwacht Baljon niet. Zijn veganistische pizzarestaurant concurreert meer met andere plantaardige eetgelegenheden dan met andere italianen, denkt hij. “We zijn in de eerste plaats een vegan restaurant. Al hopen we natuurlijk dat ook de niet-vegans kiezen voor onze producten. Die laatste groep moeten we nog een beetje overhalen om pizza zonder zuivel te eten.”

La Sorrentina in het Hofkwartier

Die vegetariërs en veganisten hebben bij de buren van La Sorrentina op nummer 19 minder te zoeken. Eigenares Laura Massa (22) runt sinds een kleine drie weken een Italiaanse trattoria met haar Amerikaanse man Michael. Met een dubbel menu – Italiaans en Amerikaans-Italiaans – en een kleine winkel, waar ze producten uit Campanië verkopen, de streek rondom Napels waar Massa vandaan komt.

Waar bij de Vegan Pizza Bar innovatief wordt omgesprongen met Italiaans eten, serveert La Sorrentina volgens de traditie. “Alles wat we maken, is seizoensgebonden,” vertelt Massa. “We hebben natuurlijk een lasagne of cannelloni, maar ook bijvoorbeeld een linzenstoofpot. We gaan echt terug naar de roots van het Italiaanse menu, daarmee onderscheiden we ons.”

De ingrediënten die La Sorrentina gebruikt, komen bijna zonder uitzondering uit Campanië. Of het nu de geserveerde limoncello is, de pasta of de tomaat. Producten die ook verkocht worden in het winkeltje bij het restaurant. “We hebben best een groot assortiment en we kennen alle producenten,” vertelt Massa. “En ik kan ook vertellen hoe je onze producten moet bereiden.”

Broodje bal met tomatensaus

Naast het traditionele Italiaanse eten dat Massa kookt, zijn er de Amerikaans-Italiaanse gerechten van haar man Michael. Van meatball sub (broodje bal met tomatensaus) tot Parmezaanse kip. Daarmee richt La Sorrentina zich vooral op Amerikaanse expats in Den Haag, die bekend zijn met de Amerikaans-Italiaanse keuken. “Een combinatie van traditionele familierecepten,” noemt Massa het, die zelf model staat voor de naam van het restaurant. “Ik kom uit het stadje Sorrento,” vertelt ze. “En La Sorrentina betekent ‘het meisje uit Sorrento’.”

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 30 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

 

Standaardportret
Bekijk meer van