Strandpodium Aan De Koot: eten, zonnen en voetjes van de vloer

Pop-up Strandpodium Aan De Koot biedt gelegenheid tot eten en feesten. In de toekomst ook in de winter, rond een knapperend haardvuur.

Door

Strandtenthouders Joep de Bruin, Steven Visser en Floris Groeneveld behoren tot de gelukkigen die met hun paviljoen mogen overwinteren. Zeven jaar geleden wees de gemeente Den Haag als pilot drie strandpaviljoens aan om plannen te ontwikkelen voor een permanent onderkomen. Dat waren WIJ, Doen (nu Vonk) en De Waterreus. Op de oude plek van WIJ op Strand Noord in Scheveningen, naast The Hague Beach Stadium en het Havenhoofd, staat nu het pop-up Strandpodium Aan De Koot.

“Het is een tijdelijke oplossing, alleen voor dit strandseizoen. In oktober beginnen we met de bouw van een permanent onderkomen met een stevige fundering,” zegt bedrijfsleider Sander Peters. “Dit jaar wordt top en volgend jaar nog een beetje meer.”

Peters werkt al vanaf zijn vijftiende op het strand, eerst op het Zwarte Pad en nu op Strand Noord. Aan De Koot – met een Haagse knipoog naar de Côte d’Azur – is gezellig en ruim, en heeft een groot terras, maar alles wat er staat, gaat uiteindelijk weg om plaats te maken voor het permanente paviljoen.

“In de zomer zal er niet altijd gelegenheid zijn om bijzondere gerechten aan te bieden, maar in de winter hebben we dan meer tijd om mooie gerechten te serveren. Als het buiten donker wordt en je kijkt uit op een grauwe zee, dan is het hier binnen lekker warm bij de open haard. Nu al gaan we mooie hoofgerechten serveren zoals steak met een lekkere saus en dan kun je met z’n allen de bijgerechten bestellen om samen te delen. Het is dus eigenlijk een combinatie van shared dining en het traditionele hoofdgerecht. Je moet een beetje het gevoel krijgen dat je thuis aan tafel zit en de boontjes doorgeeft. En volgend jaar, als we een serieuze horecakeuken krijgen, gaat de kwaliteit van het eten naar een nóg hoger niveau.”

Van eten naar dansen

Aan De Koot moet een ontmoetingsplek worden voor levensgenieters en muziekliefhebbers. “Jongeren gaan steeds meer uit eten, zeker ook de groep vanaf twintig jaar. Dat was vroeger wel anders, als ik mijn moeder moet geloven,” grinnikt Peters. “Jongeren hebben steeds meer over voor een goede maaltijd, maar ze houden ook van een feestje. Meestal gaan ze na het eten ergens anders heen, maar wij willen hen hier houden. We hebben met opzet ‘Strandpodium’ in de naam verwerkt, omdat we een podium willen bieden aan meer dan alleen het eten. Alle zaterdagavonden van zes tot twee wordt het hier feest. We zijn allemaal slimme dingen aan het bedenken, zodat je binnen een uur het terras ombouwt tot een dansvloer. Wat later op de avond wordt alles aan de kant geschoven. Er is een vaste buitenbar en er is tijdens het diner al een dj die rustige muziek draait, dat gaat dan vanzelf over in dansmuziek.” Naast genoemde feesten komen er ook filmavonden in de buitenlucht, livemuziek, dinner events, kidsclubs en beach events.

 

Standaardportret
Bekijk meer van