Nieuwe parkeergarage Noordboulevard geopend: Met je auto bijna tot op het strand 

Het nieuwe winkel- en horecacomplex op de Noordboulevard is nog in aanbouw, maar de zevenhonderd plaatsen tellende parkeergarage eronder is al open.

Door

De ingang van de zaterdag geopende garage op de Noordboulevard ligt bij de kleine rotonde tegenover het Carlton Beach Hotel. Volgens exploitant Interparking Nederland ‘wordt een bezoek aan Scheveningen nóg aantrekkelijker’.

In theorie is dat waar, want de in- en uitgang voor voetgangers komt direct uit op de boulevard. Maar op drukke dagen is de bereikbaarheid een probleem, omdat eerst moet worden doorgereden bijna tot aan het Zwarte Pad. De garage is een concurrent voor de grote parking aan de Zwolsestraat van BKS Parking. Het tarief van beide garages is ongeveer gelijk: 1,70 euro per halfuur (boulevard) en 1,60 euro per halfuur (Zwolsestraat). Maar Interparking kondigt wel een aanbieding aan. Vanaf volgende maand kun je via internet een plaats reserveren in de boulevardgarage voor 12,50 euro per dag.

Langgerekt     

De langgerekte garage – drie lagen, weinig kolommen – lijkt op de garage Museumkwartier (Tournooiveld) in de binnenstad. De gecombineerde toegang en uitgang aan de boulevard is aangekleed met lichtkronen en een terrazzovloer met vissen en andere verwijzingen naar de zee.

Boven de garage is in opdracht van de firma Hommerson een groot complex met ruimte voor winkels en horeca in aanbouw. De Rotterdamse architect Wim de Bruijn koos voor een stijl die enigszins verwijst naar de jugendstil van het verdwenen Palace Hotel.

Totale herinrichting Noordboulevard

Het dak van het lage complex wordt ingericht als tuin en er komen ook zonnepanelen op te staan. Het gebouw maakt deel uit van een totale herinrichting van de deze zomer voorlopig geopende Noordboulevard. De boulevard ligt dichter naar de zee toe en er komt een groene duinzone te liggen tussen de wandelstrook en de zes hier gelegen strandpaviljoens.

Onomstreden is de nieuwe garage niet. Bewoners van de Gevers Deynootweg vrezen dat hun toch al drukke straat nu nog drukker wordt. De gemeente onderkent het probleem en ook dat van de stagnatie op de kruising Zwolsestraat-Gevers Deynootweg bij het Europa Hotel. Daarom ligt er een plan om de garage via een ‘ondergrondse ontsluiting’ – de gemeente wil het geen tunnel noemen – direct toegankelijk te maken vanaf de Zwolsestraat.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD, Scheveningen) liet eerder weten dat het uitgewerkte plan voor de tunnel na de zomer wordt gepresenteerd. Complicatie hierbij is dat het Hoogheemraadschap van Delfland nog akkoord moet gaan in verband met het doorgraven van de zeewering. Daarnaast leven er bezwaren onder de bewoners van het hoge wooncomplex Leonardo da Vinci. Zij vrezen dat de woontorens gaan verzakken, als er vlak voor de deur een tunnel wordt aangelegd.

 

Standaardportret
Bekijk meer van