Strandpaviljoen La Cantina wil overwinteren

Voor strandpaviljoen La Cantina aan het Zuiderstrand is een splinternieuw en duurzaam onderkomen ontworpen om in de winter te kunnen blijven staan. Maar de gemeenteraad stemde op het laatste moment tegen de realisering ervan.

Door

Al jarenlang worden er discussies gevoerd over het wel of niet toestemming verlenen voor het overwinteren van paviljoens op de stranden van Kijkduin en Scheveningen. Eigenaar Richard Arnold van La Cantina en André van Lier van architectenbureau DAVL Studio begrijpen er niets meer van.

“Zeven jaar geleden wees de gemeente Den Haag als pilot drie strandpaviljoens aan om plannen te ontwikkelen voor een permanent onderkomen. Dat waren WIJ, Doen (nu Vonk) en De Waterreus. Daarnaast kregen drie surfscholen toestemming om op het sportstrand te bouwen, met een horecavergunning. De Waterreus is het enige paviljoen dat gerealiseerd is,” zegt Richard Arnold. “De zeven jaar waarin je mocht beginnen met de bouw zijn na 2021 voorbij. WIJ gaat dit jaar nog beginnen, maar de derde komt er niet meer.”

Den Haag kwam afgelopen maart met de uitkomst van het project: vijf paviljoens zouden een permanente vergunning krijgen. La Cantina – precies tussen Kijkduin en Scheveningen in – was ook een van de vijf en mocht een plan indienen. Voorwaarde was wel dat het een duurzaam ontwerp zou zijn. La Cantina benaderde vervolgens DAVL Studio om het te ontwikkelen, maar toen kwamen er plotseling tegengeluiden uit de gemeenteraad. In juni stemde na een chaotisch verlopen debat een meerderheid tegen het voorstel van wethouder Anne Mulder (VVD) om het aantal permanente strandtenten uit te breiden. Eén van de argumenten was dat het ‘stille strand’ stil moet blijven.

Legosteentje

“Wij zien dit project als laatste legosteentje in de ontwikkeling van de wijk,” zegt André van Lier. “Door een permanent paviljoen te realiseren, krijgt de woonwijk meer leefbaarheid. De partijen die tegen zijn, hebben het altijd over het milieu, maar ze weten niet waar ze het over hebben. Het elke winter afbreken van het paviljoen is veel vervuilender dan het laten staan: je moet een kraan inhuren die op dieselolie loopt. Vrachtauto’s, shovels enzovoort gaan heen en weer. Het nieuwe ontwerp is helemaal zelfvoorzienend met een vegetatiedak, zonnepanelen, waterpompen en dubbelglas, geen gas meer maar elektriciteit, alles wat het duurzaam maakt zit erin. Ook de materialen zijn duurzaam en voldoen aan de hoogste eisen.”

 

In maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en dan hopen we dat er een herkansing voor de bouw van La Cantina in zit.
Richard Arnold (La Cantina)

 

Een ander tegenargument zou zijn dat de gelegenheid verdwijnt om nog rustig te kunnen wandelen. “Maar het stille strand ligt verderop bij de strandafslagen die door de duinen lopen, La Cantina ligt achter een woonwijk, dat is het verschil. De omwonenden omarmen het, die willen hier graag een vaste plek.”

De artist impression van DAVL Studio toont een fraai paviljoen, op palen gebouwd, met veel (dubbel)glas en een groen dak. Van Lier: “We waren bij de raadsvergadering in juni al halverwege met het ontwerp, toen het plotseling werd afgestemd, maar we hebben het toch maar afgemaakt. Wij vinden: zien is geloven.”

Natuurgebied bij La Cantina

Een ander negatief punt zou de nabijheid van een beschermd natuurgebied zijn. Van Lier wordt een beetje boos. “Nabijheid is toch niet hetzelfde als erin? We kunnen desgewenst de plek ook nog iets wijzigen.”

In juni was er een raadsvergadering. “Een aantal personen van de gemeenteraad was op vakantie en er werd door milieubewegingen gesuggereerd dat de bewoners achter het strand tegen zouden zijn. Er werd toen een motie ingediend om de bouw van alle vijf permanente paviljoens op het strand te verbieden,” vervolgt Van Lier. “Maar dat de bewoners hier ertegen zouden zijn, klopte helemaal niet.”

“Het was jammer voor La Cantina, maar met twee stemmen verschil werd toen álles afgestemd,” reageert Arnold. “In maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en dan hopen we dat er een herkansing voor de bouw van La Cantina in zit.”

Strandpaviljoen La Cantina, Zuiderstrand 1. Meer informatie: www.davlstudio.com en www.lacantina.nl

Een uitgebreide versie van dit artikel kunt u vanaf donderdag 21 oktober 2021 in de papieren editie van Den Haag Centraal lezen. Klik hier voor onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van