Café Banka, de alom bekende kroeg in de Archipelbuurt, maakt nieuwe start

Café Banka, de alom bekende kroeg in de Archipelbuurt, heeft een nieuwe eigenaar. In de volledig gerenoveerde zaak kun je terecht voor ontbijt, een middernachts afzakkertje en alles daartussenin.

Door

Het is de afgelopen anderhalf jaar niet gemakkelijk geweest in de horeca, maar kijk nou eens wat een fijn plekje dit is geworden, zegt Michael Branth, horecaondernemer en kersverse eigenaar van Café Banka (anno 1873), op de kruising van de Bankastraat en de Sumatrastraat. “Het terras op het zuiden, dat doorloopt in de serre en vervolgens het café, met die grote bar waar je zo tegen aanloopt: het is echt een toffe plek. Dit project heeft mij wel door de coronacrisis heen gesleept. Het is een zware tijd geweest, dat is het nog steeds, maar dit geeft weer zoveel positieve energie.”

In het interbellum was Café Banka naar verluidt nog een ‘café billard’, de laatste jaren een bruine buurtkroeg, en nu heeft het opnieuw een verandering ondergaan. “In het nieuwe Café Banka kun je de hele dag blijven: pancakes met maple syrup voor ontbijt, dat overloopt in lunch, borrel, diner en avondborrel,” zegt Branth. “De café-ervaring van voorheen wil ik daarbij zeker bewaken, dat je gewoon binnen komt lopen voor een paar biertjes.”

Smaak in de bek

Met zeven bieren op de tap en zestien wijnen op glas moet er voor ieders smaak iets te vinden zijn. Dat geldt evengoed voor het eten; de stijl voor het diner is klassiek met een Aziatische twist, maar Branth serveert ook eggs benedict, een goede hamburger of een stukje gebakken tong. “Belangrijkste is dat we alles zelf maken. Je kunt overal een burger eten, maar hoe goed is het vlees, het broodje, de saus? Wil je je onderscheiden, dan moet je daar wel mee bezig zijn. Gelukkig zijn mijn chef en mijn sous kneitergoed, die hebben echt smaak in de bek.”

 

We hebben het oude café volledig moeten strippen.
Michael Branth

 

Zo’n drie jaar geleden ging Branth ‘spontaan’ een uitsmijtertje eten bij het oude Café Banka, om maar eens voorzichtig te informeren of de zaak op den duur over te nemen was. Destijds was daar nog geen sprake van. Maar toen de vorige uitbaatster, Nel Schaap, overleed tijdens de coronacrisis deed Branth een briefje in de bus. “Ik schreef daarin dat ik goed begreep dat het hoofd van de eigenaar er totaal niet naar stond, maar dat als hij mocht willen verkopen, ik nog altijd geïnteresseerd was.”

Geen label

Branth slaagde er uiteindelijk niet in het pand te kopen, maar kon het een aantal maanden later via via wel gaan uitbaten. Na een grondige verbouwing mag het resultaat er zijn: een strakke, stijlvolle en kleurrijke zaak. “We hebben het oude café volledig moeten strippen,” vertelt Branth. “We hebben nieuwe steunbalken, nieuw staal, er stond een meter grondwater in de vloer; we moesten het echt vanaf nul opbouwen. Maar dat is ook het leuke! Ieder millimetertje hier is mijn winkeltje. En nu moet blijken of dat ook aanslaat, maar de eerste geluiden zijn heel positief.”

Branth wil geen label plakken op zijn nieuwe zaak. “Ik heb vooral iets gebouwd wat ik zelf heel tof vind, waar ik met mijn dochters kan ontbijten, met jou pils kan drinken, of zakelijk kan tafelen met mooie wijnen erbij. Een ‘concept’ vind ik altijd maar ingewikkeld. Ik ben liever gewoon Café Banka. Kom maar langs, dan mag je zelf een oordeel vellen.”

Café Banka, Bankastraat 91, open woensdag t/m zondag, 09.00 tot 00.00 uur, maandag en dinsdag voorlopig gesloten. Meer informatie: www.cafebanka.nl

Dit artikel geschreven door Jelle van der Meulen biedt de redactie van Den Haag Centraal (DHC) u gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van