Strandpaviljoen en kiteboardschool Boca Grandi: duurzaam als de wind

Een kiteboardschool en strandpaviljoen ineen. Dat is Boca Grandi in Kijkduin, waardoor het ook ná het watersporten nog gezellig kan zijn, mede dankzij duurzaam ondernemen.

Door

De wind waait vandaag zo hard dat de betonnen looproute van Nieuw Kijkduin naar de Haagse Strandhuisjes overal bedekt is met bergjes zand. Het strand is nagenoeg leeg. In de verte trotseren alleen twee kitesurfers de hoge golven in zee. “De wind staat goed,” weet Ruben Woudenberg (37) die vanochtend al zijn surfapp gecheckt heeft. Terwijl hij vanachter een raam, in de buurt van een kachel, naar buiten kijkt, zegt hij: “Als ik vrij zou zijn, zou ik denk ik ook gaan. Die pakken zijn tegenwoordig zo warm, en hier kun je je omkleden en douchen als je wilt.”

Met ‘hier’ doelt de voormalige merkenbouwer bij Heineken op Boca Grandi, strandpaviljoen en kiteboardschool ineen. Samen met zijn compagnon Roel Oude Avenhuis (36), die met een surfplank onder zijn arm in Aruba opgroeide, was de naam voor hun nieuwe project al snel bedacht: Boca Grandi – ‘grote mond’ – is volgens de heren het beste kitesurfstrand van de Caraïben.

Nadat Oude Avenhuis naar Nederland verhuisde, werd hij in 2012 eigenaar van de populaire Kiteboardschool.nl op Kijkduin en in Oesterdam (Zeeland). Woudenberg wijst naar de leegte in het zand. “De Haagse surfschool zat eerst daar en is nu naar de achterkant van het paviljoen verhuisd. Meer dan tienduizend mensen hebben er lessen gevolgd.”

 

Kiteboardschool.nl stond bekend om zijn goede vibe, maar er ontbrak een plek om met elkaar te zitten, te praten en te eten.
Ruben Woudenberg

 

De twee kennen elkaar van die school, maar raakten pas echt aan de praat tijdens een verjaardagspartij van Woudenberg. “Roel vertelde dat hij het, sinds zijn vorige zakenpartner uit het bedrijf stapte, mist om zijn succes met iemand te kunnen delen. De volgende dag belde ik hem op en zei ik: ‘Roel, volgens mij hadden wij gisteren een interessant gesprek, maar is er nogal veel alcohol doorheen gegaan. Zullen we nog eens zitten?’”

Want Woudenberg had al wel een idee. “Kiteboardschool.nl stond bekend om zijn goede vibe, maar er ontbrak een plek om met elkaar te zitten, te praten en te eten.”

Eigen bier

Een strandpaviljoen combineren met de school, dat leek ze een goed idee. Na wat gesprekken bleek echter niemand in Kijkduin zijn paviljoen te willen verkopen. Toch was er een sprankje hoop toen Frank van der Wal, eigenaar van beachclub People, op een dag foto’s van zijn paviljoen maakte. Woudenberg: “Roel liep langs en riep: ‘Hé Frank, staat je tent al te koop?’ Frank antwoordde: ‘Nee, maar voor het juiste bedrag staat alles te koop’.”

En zo ging het balletje rollen. Via een crowdfundingscampagne, waarmee ze drieënhalve ton ophaalden, trokken ze ook de aandacht van grotere investeerders. Daarna volgden slopende maanden om het totaal benodigde geldbedrag bij elkaar te krijgen. Nu staat er een pand met een dak van palmbladeren, later worden de kitecontainers voorzien van zonnepanelen. Met de energie die dat oplevert, verwachten de twee ondernemers douches en een deel van de zaak te kunnen verwarmen.

Boca Grandi en samenwerkingen

Duurzaam ondernemen, het kan bijna niet anders in deze tijd. En dus wordt er samengewerkt met lokale ondernemers en staat er lokaal gefilterd duinwater op de kaart, geserveerd in glazen flessen. Een deel van de opbrengst gaat naar The Ocean Cleanup, de organisatie van de Nederlandse milieuactivist Boyan Slat. Woudenberg, inmiddels ook biersommelier, heeft ook nog tijd gevonden om een eigen bier te brouwen: Boca Grandi Tropical Pale Ale. “Het lekkere fruitige van een IPA, maar dan zonder het bitter. Eigenlijk het perfecte strandbier. Sorry, je kunt het nog niet proeven. Vanaf 14 april is het hier verkrijgbaar. Hopelijk staat er dan een zonnetje aan de lucht.”

Boca Grandi, Strand Zuid 18. Meer informatie: www.bocagrandi.nl

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Bekijk meer van