Nieuwe Michelinsterren vallen net buiten Den Haag

Chef-koks Erik Tas en Niven Kunz ontvingen deze week beiden een Michelinster voor hun restaurants. De één een reguliere ‘rode’, de ander een ‘groene’. En dat is niet onopgemerkt gebleven. “De reserveringen stromen momenteel binnen.”

Door

Er werd gehoopt en gespeculeerd bij de Haagse restaurants, maar uiteindelijk behield Calla’s één Michelinster en vielen de nieuwe sterren, die op 30 mei in het DeLaMar Theater (Amsterdam) werden uitgereikt, niet in maar net buiten de stad. In Rijswijk pakte Erik Tas van ’t Ganzenest de reguliere ‘rode’ ster en in Wateringen kreeg Niven Kunz van Triptyque de groene variant voor zijn duurzame restaurant.

Vorig jaar deelden de inspecteurs van de rode gids deze groene onderscheiding voor het eerst uit aan acht restaurants in Nederland. Dit jaar kwamen er slechts drie groene sterren bij. Niven Kunz is daarom ‘hartstikke blij’ dat hij erbij zit. “We hebben gisteren meteen een champagnefles opengemaakt. Deze ster past helemaal bij onze filosofie.” Kunz doelt daarmee op zijn 80/20-principe: 80 procent groente, 20 procent vlees of vis. “Elke dag denken we na over wat we op onze borden leggen, vooral seizoensgebonden ingrediënten en veelal uit het Westland. Zo kunnen we over een jaar of vijftig nog steeds een stuk vlees of vis eten.”

Furore

Op de vraag of de groene ster qua niveau gelijk staat aan de reguliere ster, zegt hij: “Daar zijn de meningen over verdeeld, in elk geval is er geen verschil in kwaliteit.” De chef-kok vindt het geweldig dat zijn collega Erik Tas ook in de prijzen is gevallen. “Hij heeft er keihard voor gewerkt, ik gun het hem van harte.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Niven Kunz, hier met zijn vriendin Virginie van Bronckhorst. (PR)

’t Ganzenest, de zaak waar chef-kok Harry Visbeen furore maakte, eerst in Den Haag, later in Rijswijk, was ook de plek waar Kunz onder de naam Niven voor de tweede keer een ster behaalde. Leuk weetje: de eerste ster ontving hij op 24-jarige leeftijd voor het ’t Raethuys, de plek waar nu Triptyque zit. De chef-kok ziet de toekomst rooskleurig in. “De reserveringen stromen momenteel binnen.”

Michelinster voor Erik Tas

Tas, die we net na de bekendmaking spreken, is uitgelaten aan de telefoon. “In korte tijd hebben we twee inspecteurs van Michelin over de vloer gehad. Ik stond toen zelf in de keuken. Toen wist ik al dat we kans maakten. Waarom? Het eten was gewoon ‘fucking good’!”

Met ’t Ganzenest erbij heeft groot Den Haag nu drie restaurants met één Michlinster. Een bedroevend aantal in vergelijking met Amsterdam (vier restaurants met twee sterren, negentien restaurants met één ster) en Rotterdam (drie restaurants met twee sterren, zes restaurants met één ster). “Waar het aan ligt, ik weet het niet”, zegt Kunz. “Want er zijn momenteel veel goede zaken in Den Haag.”

Tas draagt in elk geval bij aan het hoog houden van de Haagse gastronomie. Dit jaar behield hij tevens de Bib Gourmand voor zijn restaurant ‘Bij Erik’ in Leidschendam. “Een meer toegankelijk restaurant, terwijl gasten in ’t Ganzenest voor krab en kreeft kiezen. Die willen een avond genieten van het klassieke eten, van mooie wijnen en van goede gastvrijheid.” Gaat hij zijn prijzen verhogen nu hij een ster te pakken heeft? “Wat mij betreft niet. Als de prijzen al omhooggaan, dan is het vanwege de inflatie.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van