Leven na de politiek: Hero Brinkman serveert Pools vlees in eigen restaurant

Is er leven na de politiek? Menig ex-politicus belandt in de top van het bedrijfsleven, maar Hero Brinkman doet het anders. Het voormalige PVV-Tweede Kamerlid serveert nu Pools vlees in zijn eigen restaurant nabij het Zuiderpark.

Door

Het is nog vroeg in de ochtend, maar de eerste buurtbewoner zit al aan de bar bij BBQ Hero’s, het restaurant van Hero Brinkman aan het Almeloplein. Onder het genot van een verse kop koffie passeren talloze maatschappelijke thema’s de revue: van de eventuele terugkeer van IS-strijders tot Zwarte Piet en van de torenhoge energierekening tot de vermeende boevenpraktijken van energieaanbieders.

Brinkman discussieert geamuseerd mee en zegt, zodra hij de buurtbewoner heeft uitgezwaaid, dat hij zich thuis voelt in Den Haag. “Hagenezen zijn een leuk, direct volk, met het hart op de tong. Harde werkers ook. Dat ligt mij wel.” Binding met de buurt is belangrijk voor Brinkman. “Eten verbindt mensen, de liefde van de mens gaat nu eenmaal door de maag. Met mijn Nederlands-Poolse restaurant wil ik Nederlanders kennis laten maken met Pools eten, en zo de culturen een beetje samenbrengen.”

Poolse sjasliek

De Poolse cuisine roept niet bij iedere voedselliefhebber direct associaties op. Maar volgens Brinkman, die kennis maakte met Oost-Europees eten via zijn Poolse vrouw, is de échte Poolse sjasliek een stuk beter dan de versie die we kennen in Nederland. “Sjasliek is hier vaak een stokje met een paar stukjes vlees en wat paprika, omdat dat goedkoop is,” zegt hij.

 

Eten verbindt mensen, de liefde van de mens gaat nu eenmaal door de maag.
Hero Brinkman

 

“Maar ik kook volgens de Poolse principes: grote stukken vlees, op smaak gebracht met een zoet-pittige marinade, gerookt op mijn houtskoolbarbecue en geserveerd met ui.” In de hoek van zijn keuken, die Brinkman als chef in zijn eentje bestiert, staat dan ook een enorme houtskoolbarbecue, naar eigen zeggen de grootste van Den Haag.

Vrije-uitloopbeesten

Op die barbecue ligt ook weleens een vleesloze sjasliek of burger, die Brinkman zelf maakt voor zijn vegetarische gasten. Maar met minder vlees eten vanwege het effect op klimaatverandering heeft Brinkman niet veel op.

“Ik vind het belangrijk dat ik goed vlees heb, van bedrijven die ik vertrouw,” legt hij uit. “Mijn kippen haal ik bij een lokale poelier, dat zijn vrije-uitloopbeesten. Daarvoor betaal ik graag wat meer. Maar ik ga toch niet minder vlees eten of serveren omdat een koe of een varken een beetje meer poept dan de gemiddelde Nederlander? Iedereen moet het lekker voor zichzelf bepalen, maar ik zal gewoon koken wat de mensen willen.”

 

Ik ga toch niet minder vlees eten of serveren omdat een varken een beetje meer poept dan de gemiddelde Nederlander?
Hero Brinkman

 

Het is een mooi bestaan als restauranteigenaar; goed eten bereiden, mensen blij maken, gastheer zijn. Toch mist Brinkman nog dagelijks de hectiek en de kick van het leven in politiek Den Haag. “De politiek blijft het allermooiste,” zegt de chef. “Met ideeën, met je overtuigingskracht, iets goeds kunnen doen voor de mensen in het land, dat is prachtig.”

Kerstmenu van Hero Brinkman

Voorlopig zit het oud-Kamerlid goed in zijn restaurant, maar met een schuin oog blijft hij kijken naar het Binnenhof. En ook met lokale politici heeft Brinkman goed contact. “Richard de Mos heeft destijds mijn restaurant officieel geopend. Maar even voor de duidelijkheid: ik heb geen enkel contact gehad met Richard of met de partij over de vergunningsaanvraag of de bestemmingswijziging,” knipoogt Brinkman.

“Maar wat Richard deed met Den Haag vond ik harstikke goed,” gaat hij verder. “En het is schandalig hoe hij dan aan de kant wordt geschoven. Richard is in zijn partijprogramma hartstikke duidelijk geweest over wat hij met die horeca in de stad wilde doen. Dan moet je niet gek opkijken als hij, wanneer hij eenmaal wethouder is, ook gaat doen wat hij beloofd heeft.”

Passie

Brinkman mag er dan het zijne van denken, zelf zal hij zich niet snel mengen in de lokale politiek. “Voor advies of hulp mogen ze bij me aankloppen, maar zelf ben ik meer een man van het land, van de grote politiek.” Voor nu is Brinkman een tevreden man achter zijn gigantische houtskoolbarbecue. “Ik doe alles met passie, of dat nou gaat om de politiek, politiewerk of het grillen van een mooi stuk vlees. Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar momenteel is mijn prioriteit het kerstmenu van BBQ Hero’s.”

Meer informatie: www.bbqheros.nl

Dit artikel geschreven door Jelle van der Meulen biedt de redactie van Den Haag Centraal (DHC) u gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van