Fast & Vegan: Nieuwe zaak voor snelle veganistische hap

De Piet Heinstraat heeft er een horecagelegenheid bij: lunch- en koffiebar Fast & Vegan opende afgelopen weekend de deuren. De naam zegt het al: je kunt snel even langshoppen en het menu is volledig veganistisch.

Door

Jurriaan de Bruijn (37) werkte als hulpverlener in de jeugdzorg en zijn partner Alexandra Stevens (44) is advocaat. Horecaondernemers? Dat zijn ze eigenlijk helemaal niet. Dat wil zeggen: tot voor kort waren ze dat niet. Nu ze hun zaak Fast & Vegan hebben geopend, weten ze alles. “Als je alcohol schenkt moet je volgens de regels minimaal twee toiletten hebben.” Het feit dat ze geen wijn of bier op de kaart hebben staan, scheelt dus een hoop gedoe, lachen ze. En sociale media, ook zoiets. “Maak maar eens een mooie foto van een taartje. Moeilijker dan je denkt! Onze filosofie is: weten waar je hulp voor in moet schakelen.”

Jurriaan en Alexandra wisten altijd al wel dat ze graag ooit nog eens samen wilden werken. “Het is bijna één plus één is drie: Alexandra bedenkt iets, ik voer het uit,” aldus De Bruijn. Toen Stevens met een van hun vier kinderen naar de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam ging – ‘ik ben zelf overtuigd veganist’ – vroeg haar dochter waarom er in Den Haag niet zoiets was. Moesten ze dat zelf niet gaan beginnen? De puzzelstukjes vielen langzaam op hun plaats. “Het komt ook niet helemaal uit de lucht vallen,” zegt De Bruijn. “Koken is echt jouw passie,” zegt hij tegen Stevens. “Maar die link had ik zelf nog helemaal niet gelegd,” antwoordt ze.

Op de Piet Heinstraat vonden ze een onderkomen toen de antiquair van De Doofpot eind januari na dertig jaar besloot dat het tijd werd voor iets anders. “Het was netjes, maar gedateerd,” vertelt De Bruijn. “Er was geen verwarming en alleen maar koud water.”

 

Het is bijna één plus één is drie: Alexandra bedenkt iets, ik voer het uit.
Jurriaan de Bruijn (eigenaar Fast & Vegan)

 

Het stel hing direct een poster op de ramen: eind april openen we hier onze zaak. Het was een stok achter de deur om vaart te maken met de verbouwing. De inrichting deden ze zelf, bijna alles is tweedehands. “De bar is de oude toonbank van de Men at Work. Toen de kledingzaak failliet ging, konden we deze overnemen.”

Positieve plek

Het belangrijkste wat ze willen uitstralen is positiviteit. Op een groot prikbord hangen tientallen ansichtkaarten met positieve uitspraken.

“We hopen dat mensen hier bijvoorbeeld ook komen om even te werken omdat ze de sfeer op deze plek fijn vinden,” aldus De Bruijn. Het idee is dat je niet uren hoeft te blijven zitten en ook even snel een broodje kunt eten. Ook zijn er catering en afhaalmogelijkheden. Het menu is volledig plantaardig en er staan veel groenten op de kaart.

 

 

Voor Stevens is dat heel belangrijk: “Ik heb net als veel mensen de documentaires gezien over de vlees- en zuivelindustrie. Er ligt zoveel leed aan ten grondslag. Dat hoeft helemaal niet; je kunt ook heel goed veganistisch eten.” Ze schrok van de reacties toen een lokale website hun persbericht publiceerde.

“Er was veel weerstand en er kwamen haatreacties. Ik denk dat sommige mensen niet tegen verandering kunnen, ze blijven in het verleden hangen.” De Bruijn: “We hoeven ook helemaal niemand te overtuigen. Gelukkig waren er ook heel veel positieve reacties. Iedereen is welkom.”

Want voor een steeds groter wordende groep mensen die veganistisch eet, is de komst van Fast & Vegan goed nieuws. Op dit gebied – puur veganistisch – is er nog niet zo veel in Den Haag. FOAM op de Frederikstraat en binnenkort opent er nog een zaakje op de Piet Heinstraat, weten De Bruijn en Stevens. Er is nog ruimte voor veel meer, denken ze. Want als het aan deze horecaondernemers ligt, heeft ‘vegan’ de toekomst.

Fast & Vegan, Piet Heinstraat 96A, open dinsdag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 09.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.fastandvegan.nl

Standaardportret
Bekijk meer van