Buurt vreest komst horeca Legoland

‘Straks heb ik 24-uurs horecazaken onder mijn slaapkamerraam’

Door

Door Jeroen van Raalte

Er zit de omwonenden van de Vitalizee-locatie iets dwars. Iedereen heeft het over Legoland, maar niemand rept over de vier horecazaken die boven op de kinderattractie worden gebouwd. Misleidend, zeggen ze, want het boulevardbeeld ter hoogte van het Rederserf wordt straks toch echt bepaald door een complex van restaurants en cafés, en minder door het ondergrondse Legoland Discovery Centre.

Bewoners maken zich zorgen over hun woonplezier als er straks een nieuw horecacomplex voor hun deur staat. Dit blijkt uit correspondentie in handen van deze krant, maar ook uit de drukbezochte informatieavond die de gemeente onlangs organiseerde. Wat zijn hun grootste bezwaren tegen de bouwplannen?

1. Lawaai

“Ik woon in Scheveningen omdat ik de reuring leuk vind,” zegt Rik van der Burg (52), bewoner van het appartementencomplex achter Vitalizee en voorstander van de komst van Legoland. “Maar waar ik absoluut teleurgesteld over ben, is dat er straks 24-uurs horecazaken onder mijn slaapkamerraam komen.”

3000 vierkante meter horeca – dat gaat herrie opleveren, vrezen de bewoners. Zeker omdat in het ontwerp van het nieuwe complex een groot terras op de eerste verdieping is meegenomen. “Straks lopen mensen tot drie tot vier uur ’s nachts lallend onder ons raam,” aldus Van der Burg. En met hem vrezen meer bewoners voor hun nachtrust: alle tweepersoonsappartementen hebben hun slaapkamer aan de zeekant. Boven op die horecareuring komt ook nog het gerinkel van een nieuwe fietsenstalling op het Rederserf.

 

Repliek: Er zijn afspraken over hoe we omgaan met overlast van horeca, zegt de gemeente. Bovendien hebben de horecazaken baat bij een goede relatie met de omgeving.

2. Stank

Herrie is één ding – wat te denken van de stank die al die horeca uitstoot, zeggen bewoners van het hoge Grand Hotel Complex achter Vitalizee. Zij kijken straks uit op roosters die op het dak van het horecacomplex komen, waarlangs de luchtafvoer van de keuken loopt. Duingras moet de roosters verhullen, maar de uitstoot houdt het niet tegen. De zeewind blaast die vettige lucht recht tegen de gevel aan, vrezen bewoners. Hun alternatief: plaats de roosters aan de voorkant van het pand, zodat de lucht uitwaait.

Het doemscenario voor deze bewoners speelt zich 150 meter verderop af. Daar ligt de omgeving al jaren overhoop met eetcafé De Beren (voorheen Binky Beer), dat voor veel stankoverlast zorgt. De gemeente ‘gedoogt’ het, zeggen die bewoners. Bij het Grand Hotel Complex voorzien ze over een paar jaar dezelfde problemen.

Repliek: Volgens ontwikkelaar Sens hoeven de bewoners zich niet druk te maken. De roosters worden voorzien van moderne filters om de stankoverlast te beperken. Het is aan de horecabedrijven om die te onderhouden en te vervangen.

3. Uitzicht

Wie vanaf de Bezaansmast het Rederserf betreedt, ziet nu nog de zee, maar kijkt straks tegen een horecagevel aan. Ook het net geopende restaurant Kitchen Rani en een deel van de bescheiden huizen achter het Rederserf raken hun zeezicht goeddeels kwijt door het nieuwe gebouw. De gemeente schaart het Vitalizee-project onder het programma De Kust Gezond, dat het aanzicht van Scheveningen moet verfraaien. Vandaar ook het duingras dat op het dak van het horecacomplex wordt geplant. Maar een aantal bewoners beklaagt zich erover dat hun uitzicht hiervoor wordt opgeofferd en dat hun zorgen over de bouwhoogte al vijf jaar lang niet serieus worden genomen.

In de buurt leeft sterk het vermoeden dat de grote horecabouw nodig is om de dure Legoland-kelder te financieren. “Die ruimte onder de grond voor Legoland zijn de duurste vierkante meters van Scheveningen,” berekent Wim Barendse(66), die vanuit zijn woning in het Kurhaus straks uitzicht heeft op de bouwput.

Repliek: Volgens de architect zijn de etages van het huidige Vitalizee-gebouw te laag – vandaar dat het pand niet kan worden hergebruikt en moet worden gesloopt. De gemeente wijst op het besluit van de Welstandscommissie, die na een eerdere afwijzing begin deze maand akkoord ging met het ontwerp.

4. Nóg meer horeca

Er zijn al zoveel horecatenten op Scheveningen, zeggen bewoners. Nu komen er nóg meer bij. “Veel zaken gaan hier failliet, zeker nieuwkomers,” aldus een inspreker tijdens de informatieavond. Legoland moet nieuwe bezoekers naar de boulevard trekken, die na het uitje idealiter neerstrijken op het terras van de bovenbouw of daar een hapje eten. Maar Scheveningers die al tientallen jaren rondlopen op de boulevard, hebben daar een hard hoofd in. Eerder zien ze de noordboulevard als de nieuwe hotspot voor het uitgaanspubliek; biermagnaat Heineken opent daar een groot horecacomplex.

En wat als Legoland vertrekt? “De gemeente mikt op 350.000 bezoekers – dat gaan ze nooit halen,” denkt Kurhaus-resident Barendse. “Wie weet verplaatst Merlin (de uitbater van Legoland, red.) het Discovery Centre als het na een paar jaar tegenvalt. Dat hebben ze eerder gedaan in Duitsland. Dan zitten wij met die kelderbak.” Daar kan alleen horeca (‘een nachtclub’) in, voorziet hij.

Repliek: De gemeente stelt dat het huidige pand ook al geëxploiteerd mag worden voor horeca. Dat er nu ook echt horecazaken in komen is logisch: ondernemers willen een graantje meepikken van de bezoekersaanwas van Legoland.

 

Abonnee worden? Klik dan hier

Standaardportret
Bekijk meer van