Zorgen over ‘criminele’ Weimarstraat: “Dealers rijden af en aan”

Drugscriminaliteit drukt haar stempel op de Weimarstraat en de omliggende buurt, waarschuwen bewoners. Ook de Haagse politiek maakt zich zorgen over ondermijning in de levensader van Regentes-Valkenbos. “De dealers rijden af en aan.”

Door

Vanuit hun cadeauwinkel zien Margreet en Rien van Hemert regelmatig de minderjarige jongens staan wachten op de hoek van de Weimarstraat. “Tot er een dealertje op een fiets langskomt. Het gaat heel vlug,” aldus Margreet.

Het tweetal van bewonersorganisatie Mafuganova maakt zich samen met andere buurtbewoners druk over de ondermijnende criminaliteit in de Weimarstraat die zich als een olievlek verspreidt over de omliggende straten. “De dealers scheuren met hun auto’s door de straten, terwijl hier kleine kinderen spelen,” vertelt Margreet.

Om nog maar te zwijgen van de agressie, jointwalmen en louche praktijken in winkels en horeca. “Het zwarte geld dat dealers verdienen, beleggen ze in winkeltjes,” bevroedt Margreet. “Die doen ook aan ‘andere’ handel.”

 

Jongeren hangen in de portieken van de omliggende straten, waar ze herrie maken en vuilnis achterlaten.
Buurtbewoonster

 

De ‘Weimar’ heeft twee gezichten. De mooie winkelstraat met zijn uiteenlopende schare ondernemers heeft ook een schimmige kant, die van de onbestemde zaken en de gesloten gordijnen.

Zeker naarmate de huisnummers oplopen, ervaren omwonenden overlast van ‘bepaalde types’ die van buiten de wijk afkomen op de vier coffeeshops en de slijterijen in dit deel van de straat. “De jongens dealen in het zicht,” zegt een bewoonster van een zijstraat, die niet met naam in de krant wil. “De scootertjes rijden hier af en aan.”

Een andere buurtbewoonster ziet hetzelfde gebeuren. “Jongeren gaan in de portieken van de omliggende straten hangen, waar ze herrie maken en vuilnis achterlaten,” voegt ze toe.

Misdaadanalyse

De bewoners staan niet alleen met hun zorgen en frustraties. Regentes-Valkenbos heeft te maken met ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld, signaleert ook de gemeente. Samen met de Hoefkade en de Scheveningse haven is de wijk de derde locatie in de stad waarvoor de gemeente een ‘integrale gebiedsgerichte aanpak’ ontwikkelt om ondermijning tegen te gaan.

Twee jaar geleden maakte een expertisecentrum daarom een misdaadanalyse van de buurt. Daarbij trof het ‘tien concrete cases van georganiseerde ondermijnende criminaliteit’ aan, aldus het jaarverslag. De uitkomst van die analyse is niet openbaar.

Over de urgentie van de situatie rond de Weimarstraat bestaat weinig twijfel. Op initiatief van buurtbewoners, en dankzij de volharding van Mafuganova, roert ook de gemeenteraad zich.

Schriftelijke vragen

Vorige week stelden vier partijen van links tot rechts schriftelijke vragen over de overlast en criminaliteit in de Weimarstraat. Later volgden CDA, Groep de Mos en D66 met uitingen van zorg. “Met handhaving alleen lukt het niet,” stelt VVD-raadslid Ayşe Yilmaz. “Een winkelstraat moet ten goede komen aan de buurt en niet een bron van overlast zijn.”

Eerder zag ze in de Schilderswijk hoe een winkelstraat gebukt ging onder schimmige praktijken. “We weten allemaal hoe laat het is als er drie of vier gelijksoortige ondernemingen vlak bij elkaar zitten,” aldus Yilmaz.

 

In de Millennium Bar zag je ze gewoon snuiven.
Rien van Hemert, buurtbewoner

 

Sinds vorig jaar geldt een blowverbod in de wijk en heeft het stadsdeel een ‘wijkmanager’ aangesteld. Ook worden de verkeersdrempels verhoogd om te hard rijden tegen te gaan.

Burgemeester Pauline Krikke is persoonlijk betrokken bij de aanpak van overlast in Regentes-Valkenbos. Zo bezocht ze vorig jaar een bewonersbijeenkomst en opende ze vorige week donderdag buurtwinkel Wij Weimar, een bewonersinitiatief dat de winkelstraat positieve impulsen wil geven. In dat licht was het fatale incident dat nog dezelfde avond plaatsvond bijzonder wrang. Vijftig meter van de buurtwinkel werd een 25-jarige man neergestoken, die in het ziekenhuis overleed.

Reuring

Hun buurtje heeft een oppepper nodig, weten bewoners Piet Driest en Hans van Oel. In buurtwinkel Wij Weimar lichten ze hun initiatief toe. “De huizenprijzen stijgen, nieuwe bewoners komen naar Regentes-Valkenbos, maar de belangrijkste winkelstraat van de wijk heeft leegstand en veel onduidelijke winkels,” zegt Van Oel.

Door ondernemers, bewoners en andere buurtinitiatieven bijeen te brengen hopen ze wat reuring te brengen in de Weimarstraat – zeker hier, in het deel voorbij de Beeklaan. “We streven naar de komst van een winkelstraatmanager, die zich gaat bezighouden met de invulling van het winkelaanbod,” vervolgt Van Oel. “Een achtste nagelstudio heeft geen zin,” valt Driest bij. “Bewoners missen klassieke middenstand.”

Tegen de welwillende buurtwinkel steekt de Millennium Bar aan de overkant van de straat schril af. De kroeg is al een jaar of drie gesloten. “Daar zag je ze gewoon snuiven,” vertellen Margreet en Rien van Hemert van bewonersorganisatie Mafuganova.

Al jaren kaarten ze bij de gemeente de overlast aan die de buurt ervaart, maar doortastend beleid heeft dat nog niet opgeleverd. “Meer handhaving alleen gaat de Weimarstraat niet erbovenop krijgen,” zegt Rien gedecideerd. Om de overlast en ondermijning een halt toe te roepen, moet de gemeente allereerst datgene doen waar ze voor terugdeinst, denkt hij. “De enige oplossing is het aantal coffeeshops terugdringen tot één.”

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Voor een abonnement op DHC klikt u hier.

Standaardportret
Bekijk meer van