Weer geen vuurwerkfestival in Scheveningen: ‘Dit blijkt te ingewikkeld’

Na de aangescherpte veiligheidseisen, de coronacrisis en het personeelstekort bij politie is dit jaar het ‘economische klimaat’ spelbreker voor het vuurwerkfestival in Scheveningen. Het evenement is voor het vijfde jaar op rij afgelast.

Door

‘De enorme kostenstijgingen gekoppeld aan een zeer moeizame sponsormarkt maakt een editie in 2023 helaas niet haalbaar.’ Dit meldt de organisatie van het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen.

De bedoeling was dat het evenement, dat al 39 keer eerder plaatshad in de badplaats, in een nieuw jasje gestoken zou worden, waarbij het vuurwerk (deels) vervangen zou worden door nieuwe elementen zoals droneshows. ‘De extra kosten die daarmee gemoeid [zijn] én de inflatie die de productiekosten serieus verhoogt, leiden ertoe dat de stichting de begroting echter niet sluitend krijgt,’ zo luidt de toelichting. De veertigste jubileumeditie van het vuurwerkfestival staat nu voor de zomer van 2024 gepland.

Veiligheid vuurwerkfestival

De laatste editie van het internationale festival was in 2018. Toen zagen zo’n 400.000 mensen hoe Engeland de winnaar werd. Daarna ging het evenement om uiteenlopende redenen niet door. Zo ging in 2019 een streep door de show omdat de organisatie en de gemeente het niet eens konden worden over de veiligheidseisen. Deze waren aangescherpt omdat bij de drukke editie een jaar eerder het verkeer muurvast stond en de HTM de grote stromen reizigers niet aankon.

De coronacrisis gooide in 2020 en 2021 roet in het eten. En vorig jaar werd de stekker uit het vuurwerkfestival getrokken omdat de politie niet genoeg agenten beschikbaar had. Scheveningen kende vorig jaar in de zomer een voor de politie te volle evenementenkalender.

Half miljoen

“Juist omdat wij voelen dat de ondernemers op strand en boulevard behoefte hebben aan een groot publieksevenement hebben wij er alles aan gedaan. Temeer daar de laatste editie in 2018 was, maar in deze tijd ruim een half miljoen op tafel krijgen, blijkt echt te ingewikkeld,” aldus woordvoerder Martin Wörsdörfer van de organisatie.

Hart voor Den Haag-raadslid Coen Bom noemde de afgelasting donderdagavond in de raadzaal ‘de zoveelste klap in het gezicht van de lokale economie’. “Na de pilot met het straatparkeren van 50 euro snakt Scheveningen naar positief nieuws, naar een ‘Yes we can-gevoel.”

‘Goednieuwsshow’

Bom diende een motie die oproept te zorgen voor een ‘goednieuwsshow’. Een taskforce zou met promotiefilms, tv-spots en andere uitingen het imago van de badplaats moeten ‘oppoetsen’. Het voorstel werd met een ruime meerderheid (38 van de 45 stemmen) aangenomen.

Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van