50 euro voor parkeerkaart: goed voorstel of knettergek plan?

Het was in het ‘Journaal’ en haalde buitenlandse kranten: in Den Haag kost parkeren in drukke gebieden 50 euro! In werkelijkheid ligt het iets genuanceerder, maar het kwaad is al geschied.

Door en

Op 1 mei begon tot verrassing van velen in de Oude Centrum en op Scheveningen een proef. In een beperkt aantal straten waar een bewonersregeling geldt, kun je als buitenstaander alleen nog parkeren als je een dagkaart à 50 euro koopt. De pilot duurt één jaar. Mogelijk wordt het systeem daarna breder ingevoerd. Grofweg geldt de regeling in een paar woonstraten rond Museum Beelden aan Zee en in de helft van het Oude Centrum. Winkelstraten als de Boekhorststraat en de Wagenstraat vallen er niet onder. Zo ziet de maatregel eruit, maar in het ‘Journaal’ en elders werd de suggestie gewekt dat hij in veel meer straten zou gaan gelden.

“Er is veel gedoe over, want het is slecht gecommuniceerd, maar het is een goede regeling,” zegt Maarten de Zwart van de bewonersorganisatie Oude Centrum. “De parkeerdruk is hier idioot groot. En dat terwijl de parkeergarages leegstaan, bijvoorbeeld die aan de Amsterdamse Veerkade. Daarom is deze proef bedacht: om bezoekers in de garages te krijgen. Ik betreur de negatieve publiciteit, want als bewoners hopen we dat de pilot slaagt.”

Maar er zijn ook andere geluiden. Zo noemt Fleur Kruyt van slijterij Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt de maatregel ‘verdrietig en onnodig’. “Deze maatregel raakt vooral ondernemers hard.” Ze heeft ook een alternatief. “Waarom niet eerst twintig minuten tegen een laag tarief parkeren? Dan geef je de mensen de kans om even een winkel binnen te gaan en een boodschap te doen. Dat lijkt mij veel beter.”

Parkeren rond Boekhorststraat

Ook verderop aan de Lange Beestenmarkt, in café Love 66, balen ze. Eigenaar Abdul maakt zich zelfs ‘grote zorgen’ over de toekomst van zijn bar. “Er gaat niemand vijftig euro parkeergeld betalen om even een kopje koffie te kunnen drinken. Sinds deze proef is begonnen, heb ik veel minder klanten,” klaagt hij.

 

Ik eis dat deze pilot wordt stopgezet. Eerst moeten de voor- en nadelen op een rijtje worden gezet.
Henk Kool

 

In de Boekhorststraat, zelf geen onderdeel van de proef maar wel omgeven door ‘50 euro-straten’, klinken dezelfde geluiden. “Onbegrijpelijk,” aldus Robert Stahlecker van de bekende behangzaak. “Voor een winkelstraat is het essentieel dat je de auto in de buurt kunt parkeren. In de Boekhorststraat is meer dan de helft van het aantal parkeerplaatsen verdwenen en in alle omliggende straten kost een dagkaart nu vijftig euro. Dat vind ik heel slecht. Er wordt nul komma nul aan winkeliers gedacht.”

Seinpostduin

In het andere gebied – Seinpostduin en Pellenaerstraat en omgeving – is het beeld hetzelfde. Bewoners, die al jaren te maken hebben met parkeerchaos op zonnige dagen, zijn positief. Maar de ondernemers van de boulevard en het strand zijn boos. “De gemeente heeft dit uitzonderlijk slecht gecommuniceerd. Iedereen denkt dat je nu in heel Scheveningen 50 euro moeten betalen,” zegt oud-wethouder Henk Kool, voorzitter van de ondernemersvereniging van de boulevard. “Ik wist ook van niks, terwijl ik geregeld in overleggen zit met de gemeente. We zijn hier ontzettend pissig over, want dit levert schade op. Het regent telefoontjes met vragen en afzeggingen. Ik eis dat deze pilot wordt stopgezet. Eerst moeten de voor- en nadelen op een rijtje worden gezet.”

Bewoner Martin Pronk is het daar niet mee eens. “Juist ongeïnformeerde stukken in de pers zorgen nu voor omzetverlies, niet de maatregel zelf,” zegt hij. “De mensen lezen alleen koppen. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het tegenwoordig mis kan gaan in de nieuwsvoorziening. Ik woon hier nu 26 jaar en bij drukte wordt het parkeren één grote chaos. De mensen blijven doorrijden in de hoop een plekje te vinden. Er is maar één oplossing en daar richt de proef zich op: auto’s van niet-bewoners moeten worden geweerd uit woonstraten.”

Geen aandacht

Het besluit tot wijziging van de ‘Verordening parkeerregulering’ werd genomen in de laatste overvolle raadsvergadering van het vorig jaar. Een reeks tariefswijzigingen werd toen gezamenlijk behandeld. Daarbij trok de 50 euro-proef geen aandacht. Het voorstel werd met 28 tegen 16 stemmen aangenomen. Er zijn geen persberichten uitgegaan. Wel informeerde wethouder Anne Mulder (VVD, verkeer) de raad op 28 maart over de proef met een uitgebreide, van kaartjes voorziene brief.

 

Dit knettergekke plan moet subiet de prullenmand in.
Richard de Mos

 

Toch zijn er ook op het stadhuis verraste reacties. Bijvoorbeeld van Richard de Mos van Hart voor Den Haag, die in december tegenstemde. “Dit knettergekke plan moet subiet de prullenmand in,” zegt hij. “Zo jaag je bezoekers en toeristen de stad uit. Het regent klachten.” De Mos heeft schriftelijke vragen aan B en W gesteld, met als strekking dat de proef moet worden gestaakt. De VVD is voorstander van de regeling, maar vindt dat als ondernemers er de dupe van worden, zoals Van Kleef en Stahlecker, er moet worden onderzocht of in hun omgeving kort parkeren tegen normale tarieven alsnog mogelijk is.

Wethouder Mulder laat via zijn woordvoerder weten dat de proef één jaar duurt en niet zal worden gestaakt. “De raad is erover geïnformeerd,” zegt deze. “Daarna volgde ongenuanceerde berichtgeving in de pers. We kijken natuurlijk wel naar wat we zelf beter hadden kunnen doen. Zoals bijvoorbeeld een persbericht laten uitgaan. Verder gaan we de raadsvragen bestuderen.”

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 11 mei 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van