Koninklijke wachtkamer tijdelijk open: wachten als een koning op Hollands Spoor
Voor even is de koninklijke wachtkamer op station Hollands Spoor toegankelijk voor mensen zonder blauw bloed.
Dagelijks vertrekken zo’n 20.000 reizigers vanaf station Hollands Spoor richting Rotterdam, Leiden, Amsterdam en verder. Het overgrote deel van de passagiers pakt de trein vanaf een van de twee eilandperrons, spoor 3 en 4 en spoor 5 en 6 voor de kenners. Om de circa tien minuten vertrekt hier een trein. Het staat in schril contrast met perron 1, waar sporadisch een railvoertuig stopt.
Omdat de internationale Brusseltrein Den Haag sinds 2021 overslaat, is perron 1 (aan de zijde van het Stationsplein) eigenlijk alleen nog in gebruik bij een wijziging in de dienstregeling. Als een lid van de koninklijke familie de trein pakt, is de plaats van handeling óók spoor 1. Iets wat overigens zelden gebeurt: in 2017 reisde koning Willem-Alexander op Koningsdag voor het laatst vanaf Hollands Spoor, naar Tilburg. Mocht een lid van het koninklijk huis in de toekomst weer met de trein willen reizen, dan staat de luxueuze wachtkamer nabij spoor 1 tot zijn of haar beschikking.
Rondleidingen in koninklijke wachtkamer
Deze ruimte was lange tijd alleen toegankelijk voor koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen, maar dat gaat nu veranderen. Op zondagmiddagen tussen 30 april en 25 juni kunnen Hagenaars zonder blauw bloed de wachtruimte bezoeken. Marketingbureau The Hague & Partners organiseert rondleidingen tussen 13.30 en 17.00 uur.
Deze duren ongeveer een halfuur en kosten 9,95 euro per persoon. Deelnemers krijgen exclusieve toegang tot de koninklijke wachtruimte, die zich in het linkerdeel van het stationsgebouw bevindt. De entree naar de wachtkamer bestaat uit een groot trapportaal met terrazzovloer en glas-in-loodramen. Een monumentale marmeren trap leidt naar de drie rijkelijk versierde salons. Op het plafond van de grote middensalon zijn wapens van de provincies geschilderd.
Emma
De koninklijke wachtkamer werd in 1893 feestelijk geopend in het bijzijn van prinses Wilhelmina en koningin-regentes Emma. Destijds bestempelden zij de wachtkamer als een ‘sieraad voor de residentie’. De wachtkamer is zeer beperkt toegankelijk. “Vorig jaar hebben we de ruimte ook opengesteld voor publiek,” vertelt Myriam Dijck van The Hague & Partners. “Dat was succesvol, er was veel belangstelling. Het complex biedt een uniek kijkje in een wereld die normaal niet voor publiekelijk toegankelijk is.”
Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 06 april 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.