Nachttrein tussen Den Haag en Barcelona stap dichterbij

Den Haag mag dromen van een rechtstreekse slaaptrein naar Barcelona, maar er is nog wel een aantal obstakels te nemen.

Door

De revival van de nachttrein zet door en Den Haag lijkt hier volop van te profiteren. Nadat vorige maand bekend werd dat er vanaf eind mei een slaaptrein naar Berlijn stopt op station Hollands Spoor (HS), ligt de volgende verbinding alweer op de tekentafel. Het gaat om een nachttrein die vanaf begin 2025 Amsterdam en Barcelona rechtstreeks moet verbinden, en als alles volgens plan verloopt stopt deze lijn dan ook in Den Haag, op HS. De route leidt verder langs Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Lille, Avignon, Montpellier, Perpignan, Figueres en Girona.

Het eindstation wordt Estació de Sants, een groot station in het zuiden van Barcelona op ongeveer een halfuur lopen van onder meer La Rambla en het stadion van FC Barcelona.

De nieuwe trein is een initiatief van het Nederlands-Belgisch spoorbedrijf European Sleeper, dat vanaf 26 mei ook de slaaptrein naar Berlijn laat rijden. De verbinding naar Barcelona komt dichterbij door de Europese Commissie. Brussel maakte vorige week bekend dat het tien nieuwe spoorweginitiatieven in Europa gaat ondersteunen. Eén daarvan is de nachttrein Amsterdam – Barcelona. De Roemeense eurocommissaris voor Transport, Adina Valeăn, stelt: “De vraag naar duurzame mobiliteit neemt toe, de spoorwereld kan beter en sneller reageren om in die vraag te voorzien. Wij gaan daarbij helpen.”

Bureaucratie

Het gaat hierbij niet om financiële steun, maar om hulp op andere gebieden. “Er komen veel obstakels kijken bij het grensoverschrijdend treinverkeer,” legt European Sleeper-oprichter Chris Engelsman uit. “Zo gaat de trein naar Barcelona door vier landen. Dat betekent dat je afspraken moet maken met vier spoorwegbeheerders, dat levert een bureaucratie van hier tot gunter op. De hulp van de Europese Commissie betekent dat er meer coördinatie komt, waardoor de reis langs de bureaucratische loketten sneller gaat. Zo krijgen wij in de toekomst niet te maken met vier verschillende nationale regelingen, maar met één internationale dienstregeling. Dat maakt het oprichten van een nieuwe treinverbinding makkelijker.”

De Europese Commissie kijkt bijvoorbeeld of de wetgeving aangepast of verduidelijkt kan worden. Ook kan Brussel adviseren en bemiddelen bij problemen. Andere nachttreinen waar Valeăn steun aan verleent zijn onder meer verbindingen tussen Stockholm en Berlijn en Parijs en Venetië.

[Tekst gaat verder onder kaartje.]

| Illustratie: hansfresen.vormgeving

Dat er geen subsidie komt voor de (beoogde) treindiensten is volgens European Sleeper geen probleem. Engelsman: “Geld is het probleem niet, daar zijn andere potjes voor. Wij hebben nu meer behoefte aan regelkracht. De spoorwegen zijn erg nationaal georiënteerd, met eigen beheerders, regels en toezichthouders. Er moet meer afstemming komen tussen het treinverkeer in de landen.” European Sleeper slaagde er overigens eerder in om de nachttrein naar Berlijn op te zetten dankzij de hulp van ruim 1700 investeerders, zeg maar: kleine aandeelhouders.

Het is nog niet helemaal zeker dat de trein naar Barcelona in het voorjaar van 2025 zal vertrekken, al ziet Engelsman het ‘rooskleurig’ in. “Maar er is nog een aantal obstakels.” Zo kampen spoorwegbedrijven met een groot tekort aan rijtuigen. “Wij zijn nu druk met het bestellen van voertuigen, maar het kan dat ze pas in 2026 beschikbaar komen. Overigens kunnen de Europese instellingen ons ook goed ondersteunen bij de aanschaf van treinstellen.”

Hsl

Verder bestaat de kans dat de nieuwe nachttrein Den Haag links laat liggen. “Als wij uiteindelijk een vergunning krijgen om over het traject van de hogesnelheidslijn (hsl) rechtstreeks tussen Amsterdam en Rotterdam te rijden, zal de trein naar Barcelona niet op HS stoppen,” bekent Engelsman. “Maar dat ligt moeilijk, onder meer vanwege veiligheidseisen. Waarschijnlijk zijn onze treinstellen niet voor de hsl bestemd. En dan willen wij zeker een stop in Den Haag realiseren.” Maar ook dan zit er nog een addertje onder het gras. “Het spoor rond Den Haag is druk, soms te druk om er te stoppen. Daar is dan geen tijd voor. In dat geval moet onze trein HS voorbijrijden, maar wij zullen alles op alles zetten om ook Den Haag aan onze dienstregeling toe te voegen.”

Als dat het geval is, heeft de residentie in 2025 een ‘volwaardig alternatief’ voor het vliegtuig naar Barcelona, zo stelt Engelsman. De prijzen van de nachttrein zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk komen deze rond de 100 euro te liggen. Ter vergelijking: een enkel vliegticket van Rotterdam naar Barcelona kost al snel 75 euro.

Reistijd naar Barcelona

De exacte vertrek- en reistijden worden duidelijk als de komst van de nachttrein definitief is. De bedoeling is dat de slaaptrein ’s avonds vertrekt vanuit Amsterdam, dan nog dezelfde avond stopt in Den Haag, Rotterdam, Brussel en Lille en vervolgens ’s nachts in één ruk doorrijdt naar Zuid-Frankrijk. ’s Ochtends vroeg moet de trein in Avignon zijn om later in de ochtend te arriveren op Barcelona Sants.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 16 februari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van