Lijn 17 rijdt in juli weer naar Statenlaan

Lijn 17 gaat vanaf zaterdag 8 juli weer volledig de eigen route rijden tussen Wateringen en het Statenkwartier. Het eindpunt verschuift dan ook van de Stadhouderslaan naar de Statenlaan.

Door

De HTM begon afgelopen zomer in het Zeeheldenkwartier, Duinoord en het Statenkwartier met het geschikt maken van de rails en haltes voor de brede trams op lijn 17. Onder meer de Torenstraat, Vondelstraat, Zoutmanstraat en Statenlaan gingen volledig op de schop.

Ook moest er een aantal haltes verplaatst worden. Zo is er geen stop meer in de Zoutmanstraat. Deze halte ligt nu op de Laan van Meerdervoort. De halte Torenstraat is verplaatst van de brug met de Noordwal naar het midden van de straat, ter hoogte van ijssalon Florencia.

Verder is de ‘keerlus’ door het Statenkwartier verdwenen. Dit betekent dat lijn 17 nu niet meer over de Frederik Hendriklaan maar in twee richtingen over de Statenlaan rijdt. Het gevolg van deze ingrepen was dat lijn 17 een omleidingsroute reed tussen de binnenstad en het Kunstmuseum, waar een tijdelijk eindpunt kwam.

Testritten lijn 17

Inmiddels zijn de werkzaamheden bijna afgerond. De HTM begon vorige week met testritten. Er werd met brede trams over de nieuwe rails gereden, onder meer om de seinen, bovenleidingen en de afstand tussen het voertuig en de haltes te controleren. Het ov-bedrijf voerde meerdere testritten uit op verschillende snelheden, van stapvoets tot reguliere snelheid. De uitkomsten van deze testen worden momenteel geëvalueerd door de Metropoolregio (de opdrachtgever van het ov in de regio). Als deze positief zijn, gaat de HTM proefrijden. Dat wil zeggen dat de vervoerder lijn 17 de hele dag volgens dienstregeling laat rijden, maar nog zonder passagiers. Wanneer ook dit geen problemen meer oplevert, kan er mét passagiers gereden worden.

Volgens de planning kan dit vanaf zaterdag 8 juli, de dag dat de zomerdienstregeling van start gaat. Lijn 17 rijdt dan vanaf de Grote Kerk via de Torenstraat, Vondelstraat, Zoutmanstraat, Laan van Meerdervoort, Waldeck Pyrmontkade en Stadhouderslaan naar de Statenlaan, waar het eindpunt ter hoogte van de Westduinweg ligt.

Lijn 12

Aanleiding voor de herinrichting is de komst van nieuwe stadstrams. De HTM wil alle oude rood-beige trams spoedig vervangen, omdat deze het einde van hun levensduur naderen en omdat ze niet toegankelijk zijn voor mindervaliden. Nu de route van lijn 17 (dit was tot medio 2022 overigens de route van lijn 16) zo goed als klaar is voor brede trams, resten de HTM alleen nog aanpassingen op de trajecten van trams 6 en 12. Dit betekent dat er gewerkt moet worden op onder meer de Delftselaan, Paul Krugerlaan, Dierenselaan, Loudonstraat en Het Kleine Loo (lijn 6) en de Goudenregenregenstraat, Nieboerweg en Edisonstraat (lijn 12). Op dit moment werkt de gemeente aan de schetsen.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 4 mei 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van