Nieuwe tramremise in ‘oksel’ Prins Clausplein

Het stadsbestuur wil een nieuwe remise in de wijk Ypenburg. De stallocatie voor trams moet komen in de ‘oksel’ van het Prins Clausplein aan de Nootdorpse kant en vlak bij het ADO-stadion.

Door

Dit blijkt uit een brief van het college van B en W aan de gemeenteraad. De remise, of ‘opstellocatie’, moet ruimte bieden aan veertig trams.

De HTM is al lange tijd op zoek naar een plek aan de rand van de stad om een nieuwe serie trams te plaatsen. De vervoerder wil over zes jaar alle oude roodbeige stadstrams op de lijnen 1, 6, 12 en 16 vervangen door breder materieel, maar deze wens staat onder druk omdat er nog geen plek is om de nieuwe trams te stallen. De HTM zette aanvankelijk in op een remise in Rijswijk-Zuid, maar uit angst voor geluidsoverlast stemde de Rijswijkse gemeenteraad hier tegen.

Het vervoersbedrijf zoekt een locatie in het buitengebied omdat de trams anders ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat te lang onderweg zijn naar hun routes. De andere plek waar de nieuwe trams staan ligt in Zuidwest. De remises in Scheveningen en de Vruchtenbuurt worden alleen nog door oude trams gebruikt. De toekomst van deze locaties is nog ongewis.

Uit onderzoek van het stadsbestuur komt nu de locatie in Ypenburg naar voren als beste alternatief voor het brede materieel. Het gaat om een braakliggend stuk grond tussen het Valutapad en de Guldenlaan dat officieel de ‘GAVI-kavel’ heet. Dit staat voor ‘geïntegreerde afvalverwerkingsinstallatie’, vanwege het plan dat eind vorige eeuw leefde om de vuilverbranding van Segbroek naar deze kavel te verplaatsen. De keuze viel echter op de Binckhorst.

Camperpark naast Prins Clausplein

De locatie naast het Prins Clausplein houdt de stad sindsdien in reserve voor de komst van nieuwe bedrijven. Twee jaar geleden was er bijna een helikopterluchthaven aangelegd, maar hier ging het stadsbestuur op het laatste moment voor liggen. Nu zijn er tijdelijke activiteiten toegestaan, zoals een camperpark. Het is overigens de bedoeling dat de tramremise vanaf 2024 een klein deel van de kavel gaat gebruiken. De rest moet gevuld worden met onder meer woningbouw, een groenstrook, een zwembad en een bioscoop, zo staat te lezen.

De locatie is voor de HTM aantrekkelijk omdat er al tramsporen liggen op de nabijgelegen Ypenburgse Stationsweg (lijn 19).

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van