Uitbreiding lijn 19 in Delft opnieuw uitgesteld

Het verlengen van HTM-lijn 19 naar de universiteitswijk van Delft is opnieuw uitgesteld. Het gaat nog minstens tot eind 2022 duren voordat deze tram (Leidschendam – Delft Station) wordt doorgetrokken naar de campus.

Door

Dit liet het Delftse college van B en W vorige week schriftelijk weten aan de gemeenteraad. Ook zal het tracé van de uitbreiding worden ingekort. Lijn 19 zal niet, zoals aanvankelijk beoogd, naar de ‘Technopolis’ in Delft-Zuid rijden. De eindhalte komt nabij de sportfaculteit en de Kruithuisweg. Dat is halverwege de universiteitswijk. ‘Het precieze eindpunt wordt nog bepaald. Deze is afhankelijk van de mogelijkheden tot inpassing van een keerspoor,’ zo staat in de brief.

De oorzaak van de tegenslagen is dat de elektromagnetische straling van de bovenleiding invloed heeft op de technologie die wordt gebruikt in de onderzoekslaboratoria van de Technische Universiteit (TU). De metropoolregio (opdrachtgever van het ov) en de TU werken nu aan een oplossing. Die zit volgens de gemeente vooral in het beter isoleren van de sporen. Ook moet het dichter op elkaar plaatsen van de bovenleidingmasten helpen. Hierdoor komt er minder straling vrij. “Of maatregelen aan de voertuigen ook kunnen bijdragen, wordt op dit moment onderzocht,” laat een woordvoerder van het stadsbestuur weten.

Door de lijn 19 in te korten blijven op de Campus-Zuid nog vestigingsmogelijkheden voor bedrijven die helemaal geen stralingshinder van de tramlijn mogen ondervinden. Dat gebied blijft dus wel verstoken van een tramlijn.

Nieuwe tegenslag lijn 19

Het zijn nieuwe tegenslagen voor lijn 19. De tram had volgens de oorspronkelijke planning al in 2008 naar de universiteitswijk moeten rijden. Zo liep het project eerder al vertraging op. Dit kwam omdat de verouderde Sint-Sebastiaansbrug in de Delftse binnenstad moest worden vernieuwd en verstevigd. Inmiddels is dat werk afgerond. De brug is sterk genoeg om trams te kunnen dragen. Niet lang na de heropening dit voorjaar kwamen de stralingsproblemen aan het licht.

De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 23 juni 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van