Impasse over Rijswijkse tramremise

De HTM dreigt haar tramnet in de toekomst minder goed te kunnen exploiteren, omdat Rijswijk de bouw van een nieuwe remise op zijn grondgebied tegenhoudt. Het plan is in een impasse geraakt. 

Door en

Na drie jaar van overleg en aanpassing van de plannen door de HTM stemde de Rijswijkse gemeenteraad in november vorig jaar met een grote meerderheid tegen de komst van de remise, die overigens officieel ‘opstellocatie’ heet. De lokale partij WIJ diende hierover een motie in. Alleen het CDA en Gemeente-belangen Rijswijk (GBR) wilden eerst een concreet voorstel afwachten.

De HTM en de Metropoolregio (MRDH, opdrachtgever van het openbaar vervoer in de regio) willen een opstellocatie inrichten op een bedrijventerrein aan de Zuiderweg op de grens van Rijswijk en Delft. Deze moet komen in de wijk Vrijenban, langs de route van tramlijn 19.

Onlogisch

Raadslid Udo Oelen (VVD) noemt de keuze voor de Zuiderweg ‘onlogisch’. “Deze plek is ongeschikt voor een remise. Dat wordt onderschreven door een onderzoek van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst, red.) waaruit blijkt dat de geluids- en lichtoverlast kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de omwonenden. Ga maar na: als er tot één uur ‘s nachts en vanaf vijf uur ’s ochtends trams langs je huis rijden, heeft dat ontegenzeggelijk negatieve invloed op je nachtrust.”

 

De HTM wil de ‘gedateerde’ remise aan de Lijsterbesstraat op termijn sluiten.

 

Volgens Oelen reiken de negatieve invloeden verder dan alleen het wijkje Vrijenban. “Dat mis ik nog een beetje in de discussie, maar alle trams die naar de opstellocatie rijden, moeten wel eerst heel Rijswijk doorkruisen om er überhaupt te komen. Daar zullen veel mensen last van hebben.” Oelen hekelt verder de gebrekkige communicatie van de HTM.

Het standpunt van het Rijswijkse college van B en W is nu dat geen medewerking aan de HTM-plannen kan worden verleend. Wethouder Marloes Borsboom-Turabaz (GroenLinks, openbare ruimte): “Het college heeft de HTM laten weten dat het college de realisatie van een remise voor trams op de locatie Zuiderweg niet haalbaar acht.”

Sluiting remise Lijsterbesstraat

De HTM zegt een nieuwe remise of in elk geval een opstellocatie nodig te hebben in het buitengebied, omdat haar trams anders ’s ochtends en ’s avonds te lang onderweg zijn naar de routes waar ze moeten zijn. Wat in de discussie met Rijswijk niet of nauwelijks naar voren kwam, is dat er nóg een reden is waarom de HTM de nieuwe locatie wil. Het bedrijf wil de ‘gedateerde’ remise aan de Lijsterbesstraat (in de Haagse Heesterbuurt) op termijn sluiten. Dit blijkt uit vergaderstukken van de MRDH. De plek halverwege de Laan van Meerdervoort kan dan worden ‘herontwikkeld.’

 

Wij hebben er nu geen behoefte aan om vragen te beantwoorden.
Woordvoerder HTM

 

De HTM heeft een reeks plekken onderzocht en de Zuiderweg kwam als de geschiktste uit de bus. In overleg met omwonenden zijn de plannen eerder aangepast. Er blijft nu een groenstrook open tussen de opstellocatie en de dichtstbij gelegen huizen. Het vervoerbedrijf wil er een gedeelte van het materieel van de lijnen 1, 2, 6, 15 en 19 stallen, in totaal veertig trams van het type Avenio (nieuwe, brede stadstram) en Regio Citadis (RandstadRail).

Vooral in de vroege ochtend en late avond wordt het druk. Vanaf 05.30 uur vertrekken ‘uitrukkende’ trams van de opstellocatie. Tussen 23.30 en 02.30 uur keren de ‘inrukkende’ wagens weer terug. Op het terrein zouden ook twee hallen moeten komen, één voor het schoonmaken van trams en één voor onderhoud. Daarnaast is er een verblijfsruimte voor bestuurders en ander personeel gepland. Op het terrein worden ook veertig parkeerplaatsen voor auto’s ingericht.

Minder overlast

Volgens de HTM leveren haar activiteiten op deze locatie minder overlast op dan het transportbedrijf Gordijn, dat eerder op de locatie aan de Zuiderweg zat. In die periode reden er per etmaal 106 voertuigen af en aan, waaronder twintig vrachtwagens. De HTM laat weten ‘nog volop bezig te zijn met de ontwikkeling’. Het vervoerbedrijf heeft er ‘nu geen behoefte aan om vragen te beantwoorden’.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over het ov in de Haagse regio? Neem dan een abonnement op DHC

Standaardportret
Bekijk meer van