NS wil in 2024 weer vaker naar Amsterdam Centraal

De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen in 2024 vaker treinen laten rijden tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde toekomstplannen van de vervoerder.

Door

De NS hoopt in de dienstregeling van 2024 (die overigens op zondag 10 december van dit jaar al ingaat) overdag vier intercity’s (IC) per uur per richting te laten rijden tussen de centrale stations van Den Haag en Amsterdam, via Leiden Centraal en Haarlem. Deze IC’s moeten zeven dagen per week gaan rijden.

Dat is een flinke uitbreiding: nu rijden er alleen op maandag tot en met donderdag in de spitsuren rechtstreekse treinen tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal. Dat betekent dat reizigers die nu tussen deze stations willen reizen in de daluren (tussen 09.00 en 15.30 uur en na 18.30 uur) en op vrijdag, zaterdag en zondag moeten overstappen in Leiden, op Schiphol of op station Amsterdam Zuid. De NS sneed afgelopen herfst rigoureus in de rechtstreekse lijn naar Amsterdam Centraal vanwege het personeelstekort. De Spoorwegen hopen dat deze problemen volgend jaar verhopen zijn.

Tienminutentrein

Ook wil de NS in de nieuwe dienstregeling enkele extra ritten vanuit Den Haag Centraal richting Schiphol, Amsterdam Zuid en Lelystad laten rijden. Een andere wijziging is de terugkeer van de ‘tienminutentrein’ tussen Arnhem, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Den Haag HS en Rotterdam Centraal. De NS introduceerde deze tienminutendienst naar Den Haag HS in december 2021, maar zette de lijn al na een paar maanden terug naar een reguliere kwartierdienst, ook vanwege het personeelstekort.

De NS wil de tienminutentrein volgend jaar weer volwaardig laten rijden op maandag tot en met donderdag. De vervoerder noemt dit het spoorboekloos rijden: reizigers hoeven niet meer te kijken hoe laat de trein gaat, omdat de wachttijd nooit langer is dan tien minuten. Verder zijn er in de toekomstplannen van de NS geen grote wijzigingen voorzien voor de Haagse regio.

Advies voor NS

Of alle plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden, is overigens nog niet helemaal zeker. De NS heeft de plannen voor 2024 nu voor advies voorgelegd aan de reizigersorganisaties. Het vervoersbedrijf gebruikt deze adviezen om de plannen ‘waar mogelijk te verbeteren’. Daarna bekijkt ProRail of de wensen van NS uitvoerbaar zijn op het spoor. De spoorwegbeheerder houdt hierbij ook rekening met de wensen van andere vervoersbedrijven (waaronder de private aanbieders van nachttreinen) en goederenvervoerders. De definitieve dienstregeling voor 2024 stelt de NS in de zomer vast.

Of de dienstregeling straks uitgebreid kan worden, hangt verder af van het personeelstekort bij de Spoorwegen. Vorig jaar stonden er zo’n 2000 vacatures open bij het vervoersbedrijf door de krappe arbeidsmarkt en het hoge ziekteverzuim door corona. De NS verwacht dit jaar een positieve ontwikkeling. ‘Er worden actief nieuwe collega’s geworven en verder blijven wij zoeken naar creatieve oplossingen om uitval van treinen en drukke treinen te voorkomen, en waar mogelijk verbeteringen door te voeren. Zo willen wij vanaf april 2023 als tijdelijke noodmaatregel kantoormedewerkers en beveiligers inzetten,’ zo schrijft de vervoerder.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 23 februari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van