NS-experiment op traject Den Haag-Eindhoven succes

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn ‘tevreden’ over een proef waarmee reizigers met korting kunnen reizen tussen Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal. De vervoerder blijft daarom op dit traject het ‘NS Voordeelticket’ aanbieden.

Door

In maart begon de NS met een experiment waarbij reizigers minder hoeven te betalen als ze in een rustige trein stappen. De hoogte van de korting wordt bepaald door de druktedata van de Spoorwegen: hoe minder druk in de trein, hoe goedkoper de reis. De korting kan oplopen tot 60 procent. Met deze ‘korting op maat’ wil de NS het reizen met de trein goedkoper maken én de reizigers beter spreiden over de treinen.

Sinds het begin van de proef hebben hier ruim 4700 personen gebruik van gemaakt. “Reizigers die tijdens de pilot met dit e-ticket hebben gereisd, deden dat gemiddeld met 30 procent korting en met name de rustige momenten met hoge korting waren populair,” kijkt Tjalling Smit van de raad van bestuur van de NS terug.

Voor de Spoorwegen is dit aanleiding om het flexibele voordeelticket structureel in te voeren op het traject tussen Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal. De korting kan ook worden ingezet op reizen naar de tussenliggende stations (Den Haag HS, Delft, Rotterdam Centraal, Breda en Tilburg) op deze route. Reizigers die willen meedoen, moeten hun ticket uiterlijk een dag van tevoren online kopen. In de reisplanner krijgen ze de precieze korting te zien, de hoogte hiervan hangt af van de (verwachte) drukte. De NS gaat ook onderzoeken op welke trajecten het voordeelticket nog meer ingezet kan worden. Smit: “We hebben nu een nieuw middel in onze gereedschapskist om reizigers voordelig met de trein te laten reizen én de capaciteit in onze treinen beter te benutten.”

Voordeelticket in NS-app

Om gebruik te maken van de korting is geen abonnement nodig. Wel moeten reizigers het specifieke ticket minimaal één dag van tevoren kopen. Dit kan in de NS-app of via de website van de Spoorwegen. Daar staat per vertrektijd of reizen met korting mogelijk is. Als dat het geval is, kan het ‘NS Voordeel-ticket’ worden gekocht, waarna de gebruiker een e-ticket met QR-code ontvangt.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 27 oktober gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van