Minder treinen vanaf CS: alleen nog in spits naar Amsterdam Centraal

Er vertrekken vanaf maandag 7 november alleen nog op maandag tot en met donderdag in de spits rechtstreekse treinen vanaf Den Haag Centraal naar Haarlem en Amsterdam Centraal.

Door

In de daluren, op vrijdag en in het weekend rijden er helemaal geen intercity’s meer tussen de hoofdstations van Den Haag en Amsterdam (via Haarlem). Dat komt omdat de Nederlandse Spoorwegen (NS) vanaf volgende week rigoureus in de dienstregeling gaan snijden vanwege het personeelstekort – bij de NS staan zo’n duizend vacatures open. ‘De aanpassing is een noodzakelijke stap om voorspelbaar te zijn richting reizigers,’ legt de vervoerder uit op de eigen website.

Maar de aanpassing heeft wel ingrijpende gevolgen voor reizigers die vanaf Den Haag Centraal naar Amsterdam Centraal willen. Zij moeten op maandag tot en met donderdag in de daluren (tussen 09.00 en 15.30 uur en na 18.30 uur) en op vrijdag, zaterdag en zondag overstappen in Leiden, op Schiphol of op station Amsterdam Zuid.

Het blijft ook mogelijk om dagelijks (elk halfuur) vanaf de stations Hollands Spoor en Laan van NOI rechtstreeks met de intercity naar Amsterdam Centraal te gaan. Deze reis duurt ongeveer vijftig minuten. Treinreizigers naar Haarlem kunnen gebruikmaken van de rechtstreekse stoptrein, maar zijn dan wel zo’n drie kwartier onderweg.

Rover

Arnold van der Heijden, voorzitter van reizigersvereniging Rover Den Haag, baalt van de veranderingen.

“Deze ingreep tast de functie van ons Centraal Station serieus aan. De NS schrapt nu bijna volledig een intercitylijn tussen het hoofdstation van de eerste en de derde stad van het land. Dat vind ik eigenlijk onacceptabel. Ik weet ook wel dat je nog rechtstreeks naar Amsterdam Zuid kunt (een reis die ongeveer dertig minuten duurt, red.) en dat je dan met het metronetwerk zo in de binnenstad van Amsterdam bent. Maar toch: er is recent veel in het Haagse hoofdstation geïnvesteerd – nieuwe hal, nieuw busplatform – en nu vervalt een belangrijke lijn naar de hoofdstad bijna volledig. Dit is niet goed voor Den Haag. En een negatief bijeffect is dat de intercityverbinding met Haarlem buiten de spits verdwijnt.”

Naar Gouda buiten de spits

Verder halveert de NS het aantal sprinters vanaf Den Haag Centraal richting Zoetermeer en Gouda en Gouda Goverwelle. Op maandag tot en met donderdag blijft er in de spits elk kwartier een stoptrein rijden, maar in de daluren en op vrijdag tot en met zondag wordt dit een halfuur. Nu rijden er dagelijks vier sprinters per richting per uur tussen Den Haag, Zoetermeer en Gouda. Andere trajecten waar de NS vanaf 7 november treinen schrapt zijn onder meer Schagen – Alkmaar, Rotterdam Centraal – Utrecht Centraal en Alkmaar – Haarlem.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 03 november gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van