Met betaalpas inchecken in tram en bus

Reizen met trams en bussen van de HTM kan voortaan ook met bankpas, creditcard of smartphone. Het gebruik is hetzelfde als bij de ov-chipkaart.

Door

De HTM heeft het nieuwe ‘OVpay-systeem’ dinsdag ingevoerd. Het reizen wordt daardoor volgens het bedrijf ‘steeds slimmer en steeds makkelijker’. Het voordeel van de nieuwe mogelijkheden is dat de reiziger niet meer gebonden is aan de ov-chipkaart die telkens moet worden opgeladen. Deze kaart blijft overigens voorlopig gewoon in gebruik. Voor wie een abonnement heeft, is het nieuwe systeem nog geen uitkomst. Een koppeling van ‘kortingsproducten’ aan de bankpas wordt later wel mogelijk.

De kaartlezer zoals de HTM die gebruikt. | Foto: HTM 

In de loop van het volgende jaar zou het nieuwe systeem in het hele land moeten gaan werken. Bij de NS loopt nu nog een proef met een beperkt aantal reizigers. De HTM is de eerste grote stadsvervoerder die OVpay invoert. In de andere grote steden is inchecken met de bankpas slechts mogelijk op een beperkt aantal buslijnen.

Eén pas gebruiken

Het nieuwe systeem heeft wel een ‘bijsluiter’. “Het is belangrijk dat de reiziger met dezelfde pas in- en uitcheckt. Een betaalpas of creditcard van plastic en een mobiele versie van zo’n pas worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening,” zegt een woordvoerder van de HTM. Voor de rest gaat het hetzelfde als bij de ov-chipkaart: bij begin van de reis pas tegen kaartlezer houden (één piep) en op dezelfde manier uitchecken (twee piepen). Het systeem telt per dag de reiskosten op. Die worden de volgende dag afgeschreven van de betaalrekening. Reizigers kunnen de kosten bijhouden via de gegevens van hun bank of met een code kijken op de site van OVpay.

 

Standaardportret
Bekijk meer van