HTM snijdt vanaf oktober verder in dienstregeling

Er rijden vanaf maandag 10 oktober minder trams op de route van de lijnen 1, 6, 12 en 34. De HTM verlaagt de frequentie op deze lijnen zowel door de week als in het weekend.

Door

Het vervoersbedrijf verwacht in het najaar een hoger ziekteverzuim en een extra uitstroom van personeel. Gevolg is dat er minder buschauffeurs en trambestuurders beschikbaar zijn om alle ritten te rijden. Dit komt door het grote personeelstekort als nawee van de coronacrisis, waarmee bijna alle Nederlandse vervoersbedrijven momenteel kampen. Zo liet de NS aan het begin van de zomer weten zo’n elfhonderd vacatures te hebben.

De HTM is wat terughoudender met exacte aantallen, maar ook de Haagse vervoerder is al maanden druk met het werven van personeel. Op meerdere bussen, trams en in abri’s zijn oproepen te vinden om bij de HTM te gaan solliciteren. Dit heeft het probleem echter nog niet verholpen. ‘Ook zijn er in het najaar werkzaamheden in de stad die ervoor zorgen dat op bepaalde tramlijnen meer trambestuurders nodig zijn,’ aldus de HTM.

Minder trams HTM

Om ‘betrouwbaar te blijven’, gaan er daarom minder trams rijden. Zo gaat lijn 1 (Delft – Scheveningen) vanaf 10 oktober zowel door de week als in het weekend vijf keer per uur per richting rijden in plaats van de huidige zes keer. In de avonduren (na 21.00 uur) gaat de frequentie omlaag naar drie trams per uur per richting.

Ook voor lijn 6 (Leidschendam – Leyenburg) daalt het aantal trams op maandag tot en met vrijdag van zes naar vijf per uur. Op zaterdag daalt de frequentie voor deze lijn (die onder meer bij de Haagse Markt stopt) van zeven naar zes per uur per richting.

Lijn 12 (Rijswijkseplein – Duindorp) gaat in de spits (16.00 – 19.00 uur) om het kwartier rijden, nu is dat nog om de twaalf minuten.

Ten slotte gaat ook de extra spitslijn 34 (Zoetermeer – De Savornin Lohmanplein) minder vaak rijden in de spitsuren. Deze maatregel gaat al vanaf maandag 12 september in.

Haltes schrappen

Het is niet de eerste keer dat de HTM noodgedwongen het mes in het openbaar vervoer zet. In januari schrapte de vervoerder dertien tramhaltes en één bushalte. Deze bezuinigingsmaatregel maakte zowel binnen als buiten de politiek veel los. Maar nog steeds zijn deze haltes buiten gebruik.

Mogelijk volgt rond de jaarwisseling een nog verdere afroming van het stadsvervoer in Den Haag. Later deze maand maakt de metropoolregio (MRDH, de opdrachtgever van het vervoer in de regio) de vervoersplannen voor 2023 bekend. Door het personeelstekort en de impact van de coronacrisis ligt het in de lijn der verwachting dat er vanaf januari meer frequentieverlagingen worden doorgevoerd. De gemeenteraad zal in de herfst nog vergaderen over de ‘jaardienst 2023’, maar de macht van de Haagse politiek is beperkt. De besluitvorming over de dienstregelingen ligt bij de (niet democratisch) gekozen metropoolregio. De Haagse raad kan slechts advies geven aan de MRDH.

Meer informatie: www.htm.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van