‘Raar dat samenleving opengaat, maar 14 haltes in lockdown blijven’
Er is nog veel onvrede over het schrappen van dertien tramhaltes en één busstop, zowel binnen als buiten de politiek. De HSP wil dat minimaal vier haltes snel weer open gaan. En er is een online-petitie.
“Het opheffen van haltes is pijnlijk,” erkende wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) vorige week tijdens een debat over de nieuwe dienstregeling van de HTM. De vervoerder sloot op 9 januari veertien haltes, een tijdelijke bezuinigingsmaatregel. De HTM kampt door de pandemie met minder inkomsten vanwege minder reizigers. 93 procent van deze verliezen compenseert het rijk, maar het vervoersbedrijf moet zelf 7 procent ophoesten. “Afschaling van het ov is daarom onvermijdelijk,” aldus Van Asten. “Omdat snijden in het personeelsbestand of het schrappen van lijnen nóg onwenselijker is, worden haltes opgeheven. Niet gewenst, maar er moeten keuzes gemaakt worden,” constateerde de wethouder.
Volgens raadslid Joris Wijsmuller (HSP) zorgt dit ‘voor veel maatschappelijke onrust’. Hij constateerde in het debat: “Het is raar dat de samenleving nu weer opengaat, maar veertien ov-haltes in lockdown blijven.” Hij baalde vooral van de wijze waarop de maatregel tot stand kwam. Zijn partij diende in november een motie in om de ingreep uit te stellen totdat er met bewoners is gesproken, maar het stadsbestuur legde deze (met een krappe meerderheid aangenomen) motie naast zich neer.
Volgens de wethouder ‘wreekt zich hoe de Metropoolregio (MRDH) is georganiseerd’. Dit samenwerkingsverband van gemeenten (en de opdrachtgever van het ov in de regio) zette in feite de gemeenteraad buitenspel. Dit tot grote ergernis van Marieke van Doorn (D66). “We kunnen allerlei moties aannemen, maar als deze er bij de MRDH niet doorheen komen, gaat er iets goed mis.” Ook GroenLinks-raadslid Maarten de Vuyst treurt: “De Metropoolregio luistert te weinig naar de mening van de gebruikers.”
Loopafstanden naar haltes
Joris Wijsmuller wil dat er minimaal vier haltes snel weer in gebruik worden genomen: Nieuwendamlaan (lijn 2), Fahrenheitstraat (lijn 2), Copernicusplein (lijn 12) en Stuyvesantstraat (lijn 2 en buslijn 23). Hij dient daartoe deze week in de raadsvergadering een motie in. Daarnaast vraagt hij aandacht voor het bredere belang van de ‘mobiliteitstransitie’. “Die is hierbij ook in het geding. De keuze voor snelheid die de MRDH maakt, leidt tot grotere loopafstanden naar de haltes. Dat is niet goed voor het openbaar vervoer,” zo stelt het HSP-raadslid nu.
Alternatieven voor vrouwen en kwetsbare reizigers in de donkere uren zijn er niet.
Ook buiten de politiek klinkt deze oproep. Zo zijn bewoners van de Archipelbuurt een online-petitie gestart voor het heropenen van de lijn 1-halte Ary van der Spuyweg. ‘Deze halte is van groot belang voor de bereikbaarheid van de Archipelbuurt, de Engelse kerk en het Vreedehuis (een cultureel centrum in de Riouwstraat, red.).’ In de eerste week is de petitie ruim 150 keer digitaal ondertekend.
Verder klinkt verzet in Rijswijk. De Vereniging Park Hoornwijck, die de belangen van bewoners in Hoornwijck behartigt, heeft een oproep gedaan om de halte Broekpolder (lijn 15) te heropenen. “Tram 15 stopt nauwelijks meer in Rijswijk. De leefbaarheid krijgt een forse deuk. Alternatieven voor vrouwen en kwetsbare reizigers in de donkere uren zijn er niet,” schrijft de vereniging aan de Rijswijkse raad.
Rekenkamer Amsterdam
Er zijn ook vragen over de effectiviteit van de maatregel. Door haltes te schrappen, wordt de omlooptijd van tram en bus korter, waardoor de HTM minder personeel én materieel hoeft in te zetten, zo redeneerde Van Asten vorige week. Volgens een onderzoek uit 2016 van de Rekenkamer Amsterdam levert het schrappen van een halte slechts 25 seconden winst op. ‘In de meeste gevallen zal dit niet voldoende zijn om te besparen,’ staat in het rapport. Volgens de Vereniging Park Hoornwijck blijkt hieruit dat er niet nagedacht is over het besluit.
Volgens Van Asten moet er echter niet naar één lijn gekeken worden, maar naar de totale dienstregeling. Daar kan volgens hem op bespaard worden. De wethouder zegde wel toe ‘zodra het kan’ er alles aan te zullen doen haltes weer te openen.
Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 20 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.