Revival nachttreinen zet door: nieuwe verbinding naar Berlijn, Dresden en Praag

Alle seinen staan op groen voor een nieuwe nachttrein naar Duitsland en Tsjechië. Komende zomer vertrekken de eerste treinen van de jonge, private spoorwegmaatschappij European Sleeper van station Hollands Spoor (HS).

Door

Den Haag heeft er dan een directe spoorverbinding bij met steden als Berlijn, Dresden en Praag. Drie keer per week, op maandag-, woensdag- en vrijdagavond om precies 21.42 uur, vertrekt de internationale intercity van European Sleeper, een startende spoorwegonderneming van fanatieke treinliefhebbers. Een enkele reis naar Tsjechië kost gemiddeld 65 euro, al zit er verschil in het type ticket, vertelt Chris Engelsman, medeoprichter van European Sleeper. “Heb je alleen een zitplaats, dan is een reis voordeliger: slechts een paar tientjes.” De nachttrein arriveert ’s ochtends rond zes uur in Berlijn, iets voor achten in Dresden en om 10.24 uur is de aankomst in Praag, het eindpunt.

European Sleeper werkt samen met de Tsjechische vervoerder Regiojet. Volgens de medeoprichter gaat de nieuwe maatschappij rijden met ‘moderne rijtuigen’. Deze voertuigen zijn in elk geval qua omvang indrukwekkend: één trein bestaat uit vijftien wagons. “Ter vergelijking: de maximale lengte van een NS-intercity is twaalf wagons,” weet hij. In de trein is plek voor zo’n 550 bedden. “En wij zorgen voor het beddengoed,” aldus Engelsman, zelf ‘groot fan van de nachttrein’.

Overstappen in Amsterdam?

Opvallend is dat de treinen op de heenweg wél, maar op de terugweg níét in Den Haag stoppen. “Dan moet je helaas overstappen in Amsterdam,” zegt Engelsman op verontschuldigende toon. “De treinen komen ’s ochtends aan in Nederland en helaas is het tijdens de spits te druk op het spoor om op Hollands Spoor te stoppen. Daar is geen tijd voor. We rijden HS dan dus voorbij. Het is wel de bedoeling dat hier snel verandering in komt. Hopelijk in december, als er een geüpdatete dienstregeling is.”

 

Het vraagt lef en je moet geen angst hebben voor bureaucratie.
Chris Engelsman

 

De voorman van European Sleeper legt uit dat het inpassen van de nieuwe verbinding een pittige klus was. “Je moet overeenstemming bereiken met spoorwegbeheerders in Tsjechië, Duitsland, Nederland én België (de treinen van European Sleeper vertrekken vanaf Brussel-Zuid, red.). Al deze ‘ProRails’ op één lijn zien te krijgen is een behoorlijke puzzel. Het vraagt lef en je moet geen angst hebben voor bureaucratie. Wij zijn het gewoon gaan doen en het is gelukt.”

Comeback nachttrein

Het in Utrecht gevestigde European Sleeper slaagde erin om de verbinding op te zetten dankzij donaties van 369 investeerders, zeg maar: kleine aandeelhouders. Engelsman: “Hoofdzakelijk treinliefhebbers die het belang van internationaal treinreizen inzien.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

In de nachttrein van European Sleeper is plek voor zo’n 550 bedden. (PR)

Het past in een trend: de slaap- en nachttreinen zijn aan een comeback bezig. De pandemie heeft de interesse voor internationale treinreizen aangewakkerd, vooral voor treinreizen naar bestemmingen die goed bereikbaar zijn per spoor, omdat het vliegverkeer bijna volledig stil kwam te liggen door de coronacrisis. “Bovendien is het met de trein prettig reizen: je kunt makkelijker afstand houden,” aldus Engelsman.

 

Ons doel is om elk jaar een nieuwe verbinding te introduceren.
Chris Engelsman

 

Daarnaast past de revival van de nachttreinen bij het toenemende klimaatbewustzijn. “Treinreizen is, zeker vergeleken met het vliegtuig, een comfortabele, duurzame manier van vervoer. Zeker op de korte afstanden, tot zo’n 700 à 800 kilometer.” European Sleeper wil dan ook uitbreiden. “Ons doel is om elk jaar een nieuwe verbinding te introduceren. We onderzoeken of we in 2023 een trein tussen Nederland en Warschau kunnen laten rijden. Dit ziet er goed uit. Op de wat langere termijn kijken we naar bestemmingen in Scandinavië.”

FlyWise

Nadat Nederland bijna vijf jaar verstoken was van internationale verbindingen, introduceerde de NS vorig jaar al een slaaptrein naar Wenen. Deze gaat overigens niet via Den Haag, maar vanuit Amsterdam via Utrecht naar het oosten. GreenCityTrip doet de hofstad wél aan. Deze treinen van reisorganisatie FlyWise rijden twee keer per week naar onder meer Wenen, Venetië en Praag. Een groot verschil met European Sleeper is dat GreenCityTrip uitsluitend pakketreizen van vijf dagen aanbiedt. Engelsman: “Bij ons kun je ook een enkele reis boeken. Alleen binnenlands reizen is niet mogelijk. Maar verder kun je enkele reizen en retours boeken naar elke bestemming in België, Duitsland en Tsjechië.”

De bedoeling is dat de eerste trein van European Sleepers begin juli vertrekt. “In elk geval voor de start van de zomervakantie.”

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 20 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van