Camera’s gaan ‘horrorpollers’ op Escamplaan vervangen

Na tientallen botsingen komt de gemeente met een alternatief voor de ‘horrorpollers’ op de Escamplaan. Camera’s gaan ongenode automobilisten registreren en beboeten.

Door

Het gaat om een proef van twee jaar, meldt wethouder Anne Mulder (VVD, mobiliteit) aan de gemeenteraad. Op de Escamplaan is geen autoverkeer toegestaan, alleen stadsbussen en ambulances – dit om sluipverkeer tegen te gaan. Twee jaar geleden installeerde de gemeente pollers op de rijbaan, paaltjes die alleen voor geautoriseerd vervoer in het wegdek zinken. Ondanks alle verkeersborden en aanwijzingen knalden meer dan vijftig auto’s op de obstakels.

De gemeente gaat de pollers, die sinds eind november omlaag staan, vervangen door een camerasysteem. Deze ANPR-camera’s registreren kentekens. Rijdt een ongenode automobilist over de Escamplaan, dan deelt het systeem een boete uit. Het kost de gemeente een kleine drie ton, schrijft de wethouder. Hij verwacht dat het systeem vóór het zomerreces operationeel is.

 

Helaas bleven er ongelukken gebeuren
Anne Mulder, wethouder

 

De camera’s zijn een wens van de gemeenteraad, die zich de afgelopen twee jaar flink opwond over de ‘horrorpollers’. Vanwege de vele botsingen nam de gemeente maatregelen, zoals een fluorescerend deksel op de paaltjes en de inzet van verkeersregelaars, aanvankelijk dag en nacht. Ook is het wegdek groen geverfd, met daarop vermeld: ‘lijnbus’.

‘Helaas bleven er ongelukken gebeuren,’ zegt Mulder in een persbericht. ‘Daarom is besloten de poller naar beneden te zetten en te zoeken naar een lange-termijnoplossing. De camera’s vormen onderdeel van deze oplossing en zorgen voor de handhaving van het inrijverbod op deze locatie.’

Geen aanbesteding

In andere gemeenten, zoals Dordrecht en Delft, werken ze al met zo’n camerasysteem. De gemeente hoeft daarom het wiel niet uit te vinden en kan de taak uitbesteden aan een externe partij zonder Europese aanbesteding, wat veel tijd en geld scheelt. Mulder benadrukt dat de camera’s specifiek een oplossing zijn voor de situatie op de Escamplaan. Andere pollers in de stad zullen niet gauw vervangen worden door camerasystemen.

Door alle ongelukken – nauwgezet bijgehouden door fotopersbureau Regio15 – heeft de ‘horrorpollers’ een soort cultstatus gekregen. Zo zijn er meerdere parodieaccounts op Twitter en hing een jolige Hagenaar ter plaatse slingers op na de vijftigste botsing.

Meer Haags nieuws? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van