Gemeente neemt inrichting Escamplaan onder de loep

Het stadsbestuur overweegt ‘rigoureuze’ maatregelen te nemen om de verkeerssituatie op de Escamplaan bij het HagaZiekenhuis in Leyenburg te verbeteren.

Door

 Dit heeft wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) dinsdag laten weten in een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad. De extra vergadering werd aangevraagd door Hart voor Den Haag/Groep de Mos naar aanleiding van de ‘horrorpoller’, een automatisch beweegbare paal die een deel van de Escamplaan alleen bereikbaar maakt voor openbaar vervoer en hulpdiensten. In precies een maand tijd botsten 24 auto’s op de poller, de laatste deed dat met hoge snelheid waardoor de installatie aan gruzelementen ligt.

Van Asten maakt zich zorgen over het hoge aantal incidenten. “Op papier klopt de inrichting, maar in de praktijk wordt de verkeerssituatie toch anders ervaren.” Daarom wil hij ‘vanuit verkeerspsychologisch’ perspectief ‘met nieuwe ogen’ naar de Escamplaan kijken. “Een verkeerssituatie moet van nature goed aanvoelen, de inrichting moet het juiste gedrag uitlokken.” Omdat hier nu geen sprake van is, wil Van Asten, onder meer op aandringen van de Haagse Stadspartij en Hart voor Den Haag, actie ondernemen. Zo gaat hij kijken of camera’s uitkomst bieden, iets waar Joris Wijsmuller van de HSP geen voorstander is. “Dat gaat geen soelaas bieden, dan krijg je alleen maar een opeenstapeling van boetes,” aldus Wijsmuller.

Rigoureus

Volgens Van Asten behoren ingrijpende maatregelen, zoals het verplaatsen van de pollers, ook tot de mogelijkheden. “Het is rigoureus, maar ik sluit het zeker niet uit.”

 

Een verkeerssituatie moet van nature goed aanvoelen, de inrichting moet het juiste gedrag uitlokken.
Robert van Asten (wethouder)

De pollers op de Escamplaan zijn 7 juni in gebruik genomen omdat er nieuwe huizen en woontorens zijn gebouwd naast het HagaZiekenhuis. De gemeente vond dat het daardoor te druk werd op het gedeelte van de Escamplaan tussen de Leyweg en de Charlotte Jacobslaan. Dit stuk is nu alleen voor bussen, taxi’s en hulpdiensten bereikbaar, al probeerden 24 automobilisten hier dus tevergeefs ook overheen te rijden.

Mishandeling aan Escamplaan

De afgelopen weken heeft de gemeente al extra maatregelen genomen, zoals het plaatsen van meer waarschuwingsborden, het bekeuren van overtreders en het inzetten van verkeersregelaars. Dat laatste resulteerde in een vervelend incident, zo liet Van Asten weten in het spoeddebat. Een verkeersregelaar die automobilisten moet wijzen op de horrorpoller is hierbij mishandeld door een van de bestuurders die hij waarschuwde. “Gelukkig is de verantwoordelijke verkeershufter aangehouden,” aldus Van Asten. Ook D66-raadslid Marieke van Doorn veroordeelde de mishandeling. “We moeten veel respect hebben voor het werk van de verkeersregelaars.”

Omdat de poller door het meest recente incident buiten gebruik is, staan er nog steeds verkeersregelaars op de Escamplaan. Van Asten: “Zij blijven daar nog wel even.”

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 08 juli 2021 gratis aan. Meer lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 eu

Standaardportret
Bekijk meer van