HTM start proef met sneltram naar Scheveningen Noord

De HTM is deze week begonnen met een proef om de bereikbaarheid van het Scheveningse strand met het openbaar vervoer te verbeteren.

Door

De komende weken rijdt de ‘Strandexpress’, een sneltram tussen station Hollands Spoor en het Zwarte Pad (Scheveningen Noord). Deze tram rijdt over het traject van tramlijn 9, maar zal alleen stoppen op de haltes Hollands Spoor, Centraal Station, Kurhaus en Zwarte Pad. Zo hoopt de vervoerder reizigers sneller vanaf de stations naar de badplaats te kunnen brengen. “De frequentie is afhankelijk van de drukte,” benadrukt een woordvoerster van de HTM. “De Strandexpress rijdt alleen op drukke dagen.”

Zij legt uit: “De Strandexpress vertrekt dan vlak voor een reguliere tram 9. Wij verwachten dat deze sneltram alvast een deel van de wachtende mensen meeneemt, waardoor de drukte in de gewone trams naar Scheveningen op zomerse dagen zal afnemen. En door de Strandexpress één minuut voor de reguliere lijn 9 (Vrederust – Scheveningen Noord, red.) te laten vetrekken, hopen we dat deze sneltram ook door kan rijden, dat hij niet meteen achter de tram komt te zitten die op elke halte stopt. Want dan is het principe weg. Of dit idee daadwerkelijk goed uit de verf komt, gaan we na afloop evalueren.”

De proef met de sneltram (die zonder lijnnummer zal rijden) duurt tot en met zaterdag 17 juli, als de zomerdienstregeling ingaat. Dan wordt de frequentie van lijn 9 verhoogd naar iedere vier of vijf minuten waardoor er voor de sneltram geen ruimte meer is.

Strandexpress in de reisplanner

De HTM benadrukt dat de sneltram nu nog niet is opgenomen in de dienstregeling en daarom ook niet te zien is in de reisplanner. Wel staat de aankomsttijd op de reisinformatieborden op de haltes waar deze stopt. “Als de proef met de Strandexpress slaagt, zal deze volgende zomer in de dienstregeling worden opgenomen. Dan is het de bedoeling dat je deze sneltram ook in de reisplanner kunt zien,” zo stelt de woordvoerster van de vervoerder.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van