Arrestaties en honderden boetes bij actie op Scheveningen

Bij grootschalige politiecontroles op Scheveningen zijn zaterdag zes personen aangehouden. Er werden honderden boetes uitgeschreven.

Door

Het was een handhavingsactie van gemeente, politie, douane, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), HTM en brandweer. Dit middel wordt deze zomer vaker ingezet om, zoals de gemeente aangeeft onder meer ‘huftergedrag in het verkeer en het gebruik van drugs en lachgas’ aan te pakken.  Zaterdag werden rond de haven van Scheveningen honderden voertuigen en personen gecontroleerd. De politie beboette 52 bestuurders wegens zaken als bellen achter het stuur, gekleurde verlichting of rijden over de stoep. Acht bromfietsen bleken opgevoerd; zij mochten niet meer verder rijden.

De ‘noise patrol’, een apparaat dat het geluidsniveau van een voertuig meet, is weer ingezet. Bij tien voertuigen werd het toegestane geluidsniveau overschreden. De bestuurders van deze auto’s en motoren kregen een boete van ongeveer 450 euro. Acht bestuurders mochten niet meer verder rijden. Hun voertuig moet in de revisie, waarna een keuring volgt door de RDW. Daarnaast zijn 161 parkeerbonnen uitgedeeld. Tien auto’s stonden fout geparkeerd en krijgen hier ook een boete voor. De gemeentelijke dienst  Belastingzaken heeft voor ruim 19.000 euro geïnd aan openstaande belastingschulden. Vier personen konden hun openstaande schuld direct betalen en zeven anderen hebben een wielklem gekregen.

Rijden onder invloed

Bij de verkeerscontrole heeft de politie vijf personen aangehouden omdat zij reden onder invloed van drugs. Eén van hen beledigde en bedreigde bovendien de agenten. Twee personen kregen een ‘strafbeschikking’ van 259 euro van het OM, omdat zij lachgas bij zich hadden. Een dergelijke boete, maar dan van 359 euro ging naar ‘inzittenden van een buitenlands voertuig’, omdat zij in het bezit waren van zoveel softdrugs dat dit wordt aangemerkt als ‘handelshoeveelheid’. Bovendien is er aan de kust is een softdrugsverbod van kracht. Vijf personen gebruikten softdrugs in auto’s; zij kregen hiervoor een boete en een rijontzegging.

Geluidscontrole van een lawaaiauto bij de haven, zaterdagavond. | Foto:  Gemeente Den Haag/Henriëtte Guest  

Controleurs van de HTM hebben samen met de politie verschillende trams in het gebied gecontroleerd, met name wagens van de lijnen 1 en 11; 39 reizigers kregen een boete van 55 euro wegens zwartrijden. Verschillende mensen kregen een waarschuwing gekregen omdat zij hun mondkapje niet op hadden. Ook de ‘nautische boa’s’ kwamen weer in actie. Zij hebben surfers aangesproken die in het water bij het havenhoofd overstaken omdat dit levensgevaarlijk is. Daarnaast is de eigenaar van een jacht dringend verzocht te vertrekken omdat hij zijn jacht had afgemeerd waar dit niet was toegestaan.

Het handhavingsteam, de politie en NVWA-medewerkers controleerden zeven horecaondernemingen waar misstanden of overlast werd vermoed. Tegen een aantal ondernemers wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt vanwege aangetroffen overtredingen. Een bestuurlijke rapportage kan leiden tot officiële waarschuwingen van de gemeente. In twee ondernemingen was de leidinggevende niet aanwezig en ook konden twee ondernemingen hun vergunningen niet tonen. De NVWA heeft één boete opgelegd omdat de onderneming niet voldeed aan de eisen van hygiëne. Twee andere ondernemingen kregen een officiële waarschuwing.

Aanhoudende klachten op Scheveningen

De verscherpte aanpak van overlast op Scheveningen volgt na aanhoudende klachten van bewoners over allerlei vormen van overlast. Voor de badplaats is een speciaal meldpunt ingericht, zodat de diensten snel aan de slag kunnen. Gemeente en politie krijgen nu vaker meldingen over verdachte situaties en overlast. ‘Wij zijn erg blij met deze betrokkenheid en juichen dit toe. Overlastgevers en criminelen trekken namelijk weg als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen. Ze houden niet van die groeiende groep extra ogen en oren,’ aldus de gemeente in een persverklaring.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van