Van Zanen gaat de problemen kalm aanpakken

Er komen analyses en daarna komen er maatregelen. Zowel in de Schilderswijk als op Scheveningen, zegt burgemeester Jan van Zanen.

Door

Ja er zijn fouten gemaakt. En velen hebben zich misdragen. Maar hij gaat geen overhaaste conclusies trekken. Er komt een integratienota aan in oktober en er volgen analyses over zowel de (verkeers-) overlast op Scheveningen, als de rellen in de Schilderswijk. Dat zei burgemeester Jan van Zanen gistermiddag in een spoedvergadering van de raadscommissie bestuur. “Meer analyse en verdieping van onze kennis is nodig,” aldus de burgemeester, die zich geconfronteerd zag met een extreem verdeelde gemeenteraad.

In het kort komt het erop neer dat de rechtse partijen zeiden dat bijna alle problemen, zowel in de Schilderswijk als op Scheveningen, zijn terug te voeren op slecht geïntegreerde allochtonen, in het bijzonder Nederlandse Marokkanen. De linkse partijen zien veel meer en bredere problemen en beschuldigden rechts van ‘framing’.

‘Verband Schilderswijk en Scheveningen’

Vooral het optreden van VVD-fractievoorzitter Frans de Gaaf wekte verbazing. De problemen in de Schilderswijk en op Scheveningen zijn volgens hem ‘twee kanten van dezelfde medaille’. Hij suggereerde zelfs een direct verband door te stellen dat allochtonen die uit Scheveningen waren ‘verjaagd’, daarna gingen rellen op de Vaillantlaan. Dat leidde tot woedende reacties van onder meer Joris Wijsmuller (HSP) die sprak over een ‘walgelijke’ voorstelling van zaken. “Ik baal van dit frame,” zei Mariëlle Vavier van GroenLinks.

Noodbevel in Schilderswijk

Ongeregeldheden in de Schilderswijk. Foto:  Regio15/Sebastiaan Barel

Van Zanen ontkende even later het medaille-verhaal van de VVD. Hij zei daarvoor geen aanwijzingen te hebben. Wat hij wel wist, van de politie, is dat woensdagavond (12 augustus) ‘voetbalhooligans’ een rol hebben gespeeld in het opstoken van de rellen. Bovendien blijkt uit gegevens van de aangehouden personen dat weliswaar de meerderheid uit de Schilderswijk komt, maar dat toch ook flink wat figuren van buiten de wijk op hun scooters kwamen aangezet. Adeel Mahmood van de partij NIDA zei daarom ook dat de rellen gewoon een ‘Nederlands probleem’ zijn, zeker ook historisch gezien. Rellen waren er vroeger ook, redeneerde hij.

PVV wil keiharde repressie

Voor de PVV’er Sebastian Kruis is er zowel aan de kust als in de Schilderswijk maar één oplossing: keiharde repressie. Hij somde van alles op waaronder: celstraffen (in plaats van taakstraf), preventief fouilleren, inzet mobiele eenheid en handhavingsacties. “Een grijs gedraaide plaat,” vond Mikal Tseggai van de PvdA. Van Zanen bleef zakelijk: het meeste gebeurt al, of kan hij toepassen, maar over de straffen gaat hij niet.

Van Zanen verdedigde het optreden van loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer (CDA) in de Scheveningen-kwestie. Er was veel kritiek, ook van insprekers, omdat Bredemeijer op de Duitse radio zou hebben gezegd dat iedereen naar de badplaats kon komen. In werkelijkheid, betoogde Van Zanen, zei de loco meer, namelijk dat mensen ‘hun gezonde verstand’ moesten gebruiken. Een meerderheid van de raad vond eerder nog dat toerisme naar Den Haag juist gestimuleerd moest worden. Nu riepen vele partijen op de campagne stop te zetten. Dat blijkt in de eerste week van augustus al te zijn gebeurd.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van