Meer maatregelen tegen overlast op Scheveningen

Met een meldpunt plus app en een reeks andere maatregelen wil de gemeente komende zomer overlast op Scheveningen terugdringen.

Door

Wethouder Anne Mulder (VVD, Scheveningen) kwam donderdag met pakket maatregelen dat is opgesteld in overleg met werkgroep van bewoners en ondernemers. In januari zijn de hoofdlijnen al uitgezet, nu liggen er uitwerkingen. Eén ervan is de introductie van een app en een meldpunt.

Mulder: “Dit gaan we binnenkort invoeren. Daarmee kan overlast op één punt worden gemeld. Van daar worden klachten doorgeleid naar de juiste instantie.” Daarnaast komen er mobiele toiletblokken op de boulevard en grotere afvalbakken op het strand; afvalbakken worden bovendien vaker geleegd.  En er wordt harder opgetreden tegen straatraces, geluidsoverlast, intimidatie en gebruik van alcohol en drugs.

Van groen tot rood

Eén van de kernpunten van de nieuwe aanpak is dat de gemeente gaat werken met scenario’s. Die zijn vergelijkbaar met de druktescenario’s van de coronamaatregelen. Groen is het basisniveau: geen extra maatregelen. Bij geel en oranje wordt ‘opgeschaald’ en volgen waarschuwingen op wegen en elders dat het zeer druk is in de badplaats. Bij kleurcode rood is het alle hens aan dek en volgt de inzet van een crisisorganisatie. In deze fase kan de badplaats worden afgesloten voor autoverkeer van buiten.

Om wangedrag op het water tegen te gaan worden speciale handhavers met een nautisch specialisme opgeleid (‘waterboa’s). Zij gaan in samenwerking met de havendienst, die boot en schipper levert, toezicht houden op het water.

Chaos in augustus in Scheveningen

De nieuwe aanpak hangt samen met de chaos die in augustus ontstond. Scheveningen werd toen compleet onder de voet gelopen door toeristen uit binnen- en buitenland. De toegangswegen moesten worden afgezet. Voor de bewoners was het toen al te laat, want elk vrij plekje werd dicht geparkeerd. Overlast en vervuiling sloegen toe, inclusief illegale kampeerders op het strand.

Scheveningen

Augustus, 2020. Regelaars sturen dagjesmensen terug op de Van Alkemadelaan. | Foto: DHC

Mulder zegt daaruit lessen te hebben getrokken. “Scheveningen is de populairste badplaats van ons land en daar zijn we trots op. Maar die populariteit mag niet ten koste gaan van prettig wonen en ondernemen en de leefbaarheid. Het college is daarom heel blij met de constructieve samenwerking met bewoners en ondernemers. Die heeft geholpen om onze plannen beter te maken.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van