Openbaar vervoer in Benoordenhout: Geen wisselroute, wel ‘vlinderbus’

Buslijn 30 in het Benoordenhout wordt niet opnieuw opgenomen in de dienstregeling van de HTM. Wel wil het stadsbestuur gaan experimenteren met een ‘vlinderbus’.

Door

Dit maakte wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) deze week bekend. Tussen oktober 2020 en januari dit jaar reed lijn 20 (Centraal Station – Duinzigt) via twee verschillende routes naar het eindpunt in het Benoordenhout. Het aantal bussen dat gebruikmaakte van de reguliere route werd gehalveerd. De andere helft maakte (als lijn 30) gebruik van een alternatief traject: via de Wassenaarseweg en de Van Alkemadelaan.

Het doel van dit experiment was om het gebied rond Clingendael en de Van Hoytemastraat beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer, iets wat ter discussie staat sinds lijn 18 (Rijswijk – Clingendael) in december 2018 wegens tegenvallende reizigersaantallen werd opgeheven. Sindsdien maken de buurt en reizigersvereniging Rover zich sterk voor een goed alternatief. De wisselroute zal de oplossing niet zijn, zo laat Van Asten nu weten. ‘De afname van het aantal reizigers van buslijn 20 bleek groter dan de toename van reizigers van bus 30,’ schrijft de wethouder na een evaluatie. De voordelen van de wisselroute wegen volgens hem niet op tegen de nadelen.

‘Vlinderbus’ in Benoordenhout

Van Asten wil nu onderzoeken of een bus op afroep een oplossing is voor het vervoersprobleem in het Benoordenhout. Het buurtje rond Clingendael zit nu zonder rechtstreekse buslijn met de binnenstad.

Een ‘vlinderbus’ kan hier mogelijk verandering in brengen. In onder meer Gelderland werkt vervoerder Arriva al geruime tijd met dit principe. Arnold van der Heijden, voorzitter van de Haagse tak van Rover, legde eerder in deze krant uit hoe een vlinderbus werkt: “Zo’n bus is volwaardig ov. Zo betaal je gewoon met je ov-chipkaart. Ook rijdt deze via een vaste route, bijvoorbeeld van de Laan van Clingendael naar het centrum. Het verschil met een volwaardige lijn is dat je een vlinderbus moet bestellen. Je moet ongeveer een halfuur van tevoren bellen.”

Van Asten laat weten later dit jaar met een voorstel voor ‘vraaggericht openbaar vervoer in het Benoordenhout’ te komen.

De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 24 juni 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

Standaardportret
Bekijk meer van