Na ruim vijftig botsingen blijft ‘horrorpoller’ even omlaag

Na 54 ongelukken heeft de gemeente de ‘poller des doods’ op de Escamplaan tijdelijk uitgeschakeld. Een kroniek van het beruchtste paaltje van Nederland, dat inmiddels een cultstatus heeft.

Door

Liefst zes borden waarschuwen de rode Toyota dat hij op dit deel van de Escamplaan niet welkom is. Toch koerst de bestuurder deze novemberochtend af op het obstakel dat hem 125 meter verderop de doorgang hardhandig zal ontzeggen. ‘Fffjt!’ Met een fluitje en armbewegingen maant een verkeersregelaar de automobilist tot remmen. Verward blijft de Toyota-rijder voor het obstakel staan, dan keert hij de wagen om en tuft de andere kant uit.

Dat obstakel is een poller, een paaltje dat kan wegzinken in het wegdek, die in de volksmond de ‘horrorpoller’ heet. Begin deze maand knalde de vijftigste auto op ’s lands beruchtste verkeerspaal, die sinds anderhalf jaar op de Escamplaan staat ter hoogte van het HagaZiekenhuis. De gemeente heeft nu besloten de poller omlaag te laten totdat aanvullende maatregelen zijn genomen.

 

Na drie weken stond de teller op 24 ongelukken

 

De gemeente beschouwt dit deel van de Escamplaan niet als doorgaande weg. Voorheen lagen hier bussluizen – verdiepingen in het wegdek waar alleen bussen overheen kunnen – om sluipverkeer te voorkomen. Met de nieuwbouw naast het ziekenhuis veranderde de verkeerssituatie. Nu staan er twee pollers om onwelkome auto’s tegen te houden. Alleen voor geautoriseerd vervoer, zoals stadsbussen of ziekenwagens, gaan ze omlaag.

Dagelijks raak

En dat hebben we geweten. Op 10 juni 2021 botste een babyblauwe Ford Ka als eerste op de poller, met een ingedeukte bumper, een gebarsten voorruit (door de airbag) en motorolie op het asfalt tot gevolg. Sindsdien knalde de ene na de andere auto op het paaltje. Bijna dagelijks, soms meerdere keren op een dag. Drie weken later stond de teller op 24 ongelukken.

Oppositieleider Richard de Mos van Hart voor Den Haag was toen al in de pen geklommen, het begin van een politieke twist om de ‘autoverdelger’ op de Escamplaan. Op Twitter verschenen parodieaccounts die namens de poller de kwestie becommentariëren. Landelijke opiniemakers deden er hun plasje over. Kleinkunstenaar Martijn Breeman, die ertegenover woont, schreef zelfs een Boudewijn de Groot-achtig liedje over de gehate poller.

‘Attentieverhogende’ maatregelen volgden, zoals een fluorescerend deksel op de poller, al liet dat maanden op zich wachten wegens lange levertijden. Om meer leed te voorkomen, werden verkeersregelaars ingevlogen. Dag en nacht bewaakten zij de paaltjes, een dure grap. In mei werd dit beperkt tot 20.00 uur en sinds juli posteren de verkeersregelaars er alleen nog ’s ochtends.

Onderwijl heeft een extern bureau zich over de situatie gebogen en een heus rapport met aanbevelingen opgesteld. ‘De maatregelen sorteren effect,’ schreef toenmalig verkeerswethouder Robert van Asten (D66) afgelopen juli aan de gemeenteraad. Inderdaad, dankzij de verkeersregelaars maakte de poller minder slachtoffers.

Maar nu ze er alleen nog ’s ochtends zijn om automobilisten te waarschuwen, is het weer geregeld raak. Vaak rijden bestuurders uit automatisme achter een bus of ambulance aan, waardoor ze het rijzende paaltje te laat zien.

Cultstatus

Inmiddels heeft de poller een soort cultstatus, zeker op sociale media, waar het brokkenpaaltje een eigen leven is gaan leiden. ‘Eindelijk weer eens een BMW!!’, twitterde een parodieaccount sardonisch na botsing nummer 48. Vooral het vijftigste ongeluk werd online breed uitgemeten. Een Brits Twitter-account volledig gewijd aan pollers deelde de mijlpaal met zijn 117.000 volgers wereldwijd. Een Hagenaar hing zelfs slingers op (in de vorm van een verkeersbord met ‘50’) bij de poller op de ‘Crashkamplaan’.

 

Naast alle joligheid is in de gemeenteraad weer een serieuze discussie opgelaaid. Vooral Hart voor Den Haag stuurt aan op het einde van de pollers. De partij pleit voor een camerasysteem met kentekenherkenning, waarbij overtreders achteraf een boete krijgen. Onder meer Delft en Dordrecht hebben dit gedaan.

Camera’s

Wethouder Anne Mulder (VVD, mobiliteit) ziet camera’s als een reële, zij het prijzige optie, zo zal hij binnenkort in een brief uitleggen. In elk geval wil de gemeente de busbaan groen verven en de weg ‘optisch’ laten afbuigen naar links, richting de parkeergarages van de nieuwbouw en het ziekenhuis.  “Dan is de logische route niet meer rechtdoor,” aldus Mulder in een debat. Zodra het wegdek groen is, gaan de pollers weer omhoog.

Vorige week knalde de 54ste automobilist op het paaltje. De verkeersregelaars waren al naar huis. Op een gemiddelde ochtend moeten zij gerust 25 keer ingrijpen. Doorgaans zijn het geen auto’s die onbewust achter een bus of ambulance aan rijden, vertelt een van hen. “Ze letten gewoon niet op.”

Standaardportret
Bekijk meer van