Bestrating rond stadhuis leidt tot miljoenenstrop

Bij de vervanging van de natuurstenen tegels rond het stadhuis zijn ernstige gebreken in de ondergrond ontdekt. Daardoor lopen de kosten van de operatie op naar ongeveer vijf miljoen euro.

Door

Dat schrijft wethouder Anne Mulder (VVD, buitenruimte) in een brief aan de gemeenteraad. In algemene zin is de in de jaren negentig aangebrachte bestrating rond het stadhuis met Belgische hardsteen ‘van onvoldoende kwaliteit – te glad, verzakt en er is sprake van slijtage’.

Maar eind vorig jaar bleek bij de werkzaamheden aan de achterkant van het stadhuis dat in de onderlaag, die het dak vormt van de uitgestrekte kelders onder en buiten het gebouw, lekkages zitten. Daarop is het werk stilgelegd en sindsdien is het gebied afgesloten met hekken. De doorgang van en naar de Turfmarkt is daardoor al maanden afgesloten voor fietsers en voetgangers.

De aangetaste ondergrond brengt risico’s met zich mee, ‘zoals lekkages aan het gebouw en scheuren in de nieuwe afwerking van het natuursteen. Daarom moeten alle lagen in de ondergrond nu worden vernieuwd’, aldus Mulder.

Werk rond stadhuis

Door dit alles verdubbelen de kosten en de uitvoeringstijd. Het werk rond het stadhuis, dus ook aan de Spuizijde, gaat vermoedelijk nog een jaar duren. Een definitieve planning en kostenraming moeten nog worden gemaakt.

De grijze hardsteen wordt vervangen door bestrating van beige graniet, dat niet glad is. Deze steensoort past goed bij de architectuur van het stadhuis, meldde de gemeente eerder. Er zijn aan de Spuizijde proefvlakken gelegd.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van