Ergernis over drukte en overlast Vuurwerkfestival  

Reizigers hebben veel kritiek op de HTM vanwege de verkeersdrukte rondom het Vuurwerkfestival, Groep de Mos eist actie van het gemeentebestuur.

Door

Zoals elk jaar heeft het Internationaal Vuurwerkfestival in Scheveningen weer voor een nauwelijks te verwerken drukte gezorgd. De laatste avond, zaterdag, trok naar schatting 150.000 bezoekers. Reizigers hebben kritiek op de HTM. Groep de Mos eist actie van het gemeentebestuur.

Rond 22.00 uur liet de organisatie een bericht uitgaan dat de badplaats vol was. ‘We raden u aan om niet meer richting Scheveningen te komen.’ Alle parkeergarages waren vol. Veel bezoekers parkeerden in het Renbaankwartier waardoor bewoners zelf niet meer in hun wijk konden parkeren. De boulevard kon de drukte niet aan, doordat het deel tussen de Pier en het Carlton Beach Hotel is afgesloten wegens bouwwerkzaamheden.

Maar de grootste problemen ontstonden na afloop, vanaf 23.00 uur. De wachttijden bij de trams en bussen liepen volgens bezoekers op tot anderhalf uur, waardoor mensen van buiten de stad de laatste trein misten. Rond de halte Kurhaus ontstond een enorme drukte. De HTM wees via Twitter nog wel op het ‘goede alternatief’ van lijn 11 (eindpunt Strandweg), maar de drukte op de Gevers Deynootweg bleef extreem. Een foto genomen uit de woontoren Leonardo da Vinci toont een chaotische situatie.

Buffer

Maar de HTM ontkent dat er sprake was van een chaos. “Dit zijn geen mensen die de bus willen pakken of die de wegrijdende bus in de weg lopen,” zegt woordvoerster Marijke Poppelier van de HTM. “Deze bussen staan hier stil. Ze worden er vanaf circa 21.45 uur neergezet als buffer, om te voorkomen dat mensen via de hekken op de halte willen komen. Dit is overigens in nauw overleg met de hulpdiensten zo tot stand gekomen.”

Verder stelt de HTM dat haar medewerkers de situatie niet als chaotisch hebben ervaren. “Wel was het enorm druk, en die drukte duurde ook langer dan we normaal gewend zijn.” Tussen 22.00 uur en circa 01.00 uur heeft de HTM 71 tramritten (normaal 31) uitgevoerd en 54 busritten (normaal 15).

Zwarte Pad dicht tijdens Vuurwerkfestival

Een ander punt van kritiek is dat de halte (en eindpunt) Zwarte Pad niet werd gebruikt. Maar dat is volgens de HTM de normale procedure. “Door deze halte buiten gebruik te stellen voorkom je dat er al overvolle trams aankomen op de drukste halte en dat is het Kurhaus.

 

Het was het enorm druk, en die drukte duurde ook langer dan we normaal gewend zijn.
Woordvoerster HTM

 

Het is niet voor niets dat daar de hulpdiensten dan ook het zwaarst vertegenwoordigd zijn,” aldus de woordvoerster, die eraan hecht de dank van de HTM uit te spreken aan de politie en de beveiliging ‘voor de prima samenwerking’.

Ontevreden

Groep de Mos is ontevreden met de rol van de gemeente. ‘Wanneer gaat de gemeente iets ondernemen tegen de jaarlijks terugkerende verkeerschaos, de matige bereikbaarheid en ontsluiting en het gebrek aan parkeerplaatsen op drukke dagen?,’ luidt een van de schriftelijke vragen aan het college van B en W van de raadsleden Jelle Meinesz en Ralf Sluijs.

De Groep is overigens zelf met twee wethouders vertegenwoordigd in het college, maar mobiliteit is de verantwoordelijkheid van D66’er Robert van Asten. De organisatie van het festival zegt de verkeerssituatie nader te gaan ‘evalueren’, opdat er volgend jaar minder problemen ontstaan. De HTM zegt dat indien nodig haar inzet wordt aangepast.

Het Vuurwerkfestival werd dit jaar gewonnen door Engeland.

Standaardportret
Bekijk meer van