Vlaggetjesdag zonder Hollandse nieuwe

Het Scheveningse volksfeest Vlaggetjesdag valt een beetje in het water dit jaar. Oorzaak: de Hollandse nieuwe is er nog niet. Maar toch gaat het feestje met zeemansliederen, ambachten en tripjes op zee door op 17 juni.

Door

De haring was in mei nog ‘te schraal’, meldt de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. En daarom wordt de start van het ‘haringseizoen’ uitgesteld tot donderdag 22 juni. Dan wordt te Scheveningen het eerste vaatje met het bekende ritueel geveild.

Het kan niet anders, volgens verenigingsvoorzitter Gerbrand Voerman die ook betrokken is bij Vlaggetjesdag, want ‘we starten het haringseizoen alleen met haring die van goede kwaliteit is’. Door het koele voorjaar en lagere watertemperaturen, ook in Scandinavië, loopt de natuur achter. Maar intussen zouden de haringen al wat vetter zijn. Het vetgehalte moet tussen de 18 en 20 procent liggen. Blijkbaar komen de streefcijfers snel in zicht. De haringen zouden zich snel vol eten met plankton.

Het gevolg van een en ander is dat talloze haringparty’s moeten worden uitgesteld. Maar door zijn omvang was dat met Vlaggetjesdag geen optie. Zoals altijd is er een groot programma met activiteiten rond de haven. Kindertheaterkoor De Zeesterren staat klaar, het Scheveningse Vissersvrouwenkoor is al aan het inzingen en presentator-zanger Xander de Buisonjé loopt zich warm.

Vlaggetjesdag

Peter Boelhouwer, organisator van Vlaggetjesdag en talloze andere evenementen, blijft er laconiek onder. “Laten we zeggen dat we gaan vieren dat we nog een weekje moeten wachten. Nee, uitstel van Vlaggetjesdag was absoluut onmogelijk. Er zijn 175 vrijwilligers bij betrokken, Xander de Buisonjé is geboekt. Daarnaast is er nog de bredere evenementenagenda. We hebben The Ocean Race, Veteranendag en nog meer. Je kunt niet op het laatste moment gaan schuiven.”

Maar als we nou een harinkje willen happen op Vlaggetjesdag? Boelhouwer: “Geen probleem. Er is nog haring van vorig jaar. En 2022 was door het warme voorjaar een heel goed haringjaar.”

Vlaggetjesdag, zaterdag 17 juni, Scheveningen haven. Meer informatie: www.vlaggetjesdag.com

Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van