Gemeente verwijdert bord Oekraïnelaantje naast Russische ambassade

Ze hebben er anderhalf dag gehangen: twee straatnaambordjes ter ere van Oekraïne pal naast de Russische ambassade in Den Haag. Handhavers van de gemeente hebben de bordjes alweer verwijderd.

Door

In het bijzijn van Oekraïense media onthulden bewoners van Zorgvliet dinsdag twee straatnaambordjes op het weggetje dat langs de Russische ambassade loopt. Het naamloze loop- en fietspad tussen de Andries Bickerweg en de Jacob Catslaan werd officieus omgedoopt tot het Slava Ukraini laantje (Glorie aan Oekraïne). Met hun eerbetoon wilden de initiatiefnemers de stad solidair verklaren met Oekraïne.

Het was een guerrilla-actie, want de gemeente werkt niet mee. Een jaar lang lobbyden de Zorgvlieters samen met de Partij voor de Dieren tevergeefs voor het Oekraïnelaantje. “Ambtelijk kon de gemeente er niet mee uit de voeten,” zegt mede-initiatiefnemer James de Booij. Het stadhuis schermde met protocollen, straatnaamcommissies en andere bezwaren. “Op een gegeven moment was ons geduld op. Toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken.”

 

Als complete steden worden weggevaagd, moet je een statement maken
James de Booij, mede-initiatiefnemer

 

Omdat er geen gebouwen aan het laantje gevestigd zijn, zou de straatnaam geen gevolgen hebben voor de adressering.

De bordjes waren aan bestaande verkeerspalen bevestigd met speciale bouten die moeilijk zijn los te maken. Blijkbaar wisten de handhavers van de gemeente er wel raad mee: de bordjes zijn woensdag aan het eind van de dag alweer verwijderd.

Bordje ophangen verboden

De gemeente heeft sympathie voor het bewonersinitiatief en steunt de boodschap, maar houdt vast aan de regels. “We hebben er best mee geworsteld,” zegt een woordvoerder. “Maar uiteindelijk is het ophangen van bordjes in de buitenruimte verboden.” Willekeur ligt op de loer als de gemeente deze actie oogluikend had toegestaan. Iedereen kan dan wel een straatnaambordje ophangen. “Al klinkt het hardvochtig, dat punt weegt het zwaarst.”

Sinds de Russische invasie zijn wereldwijd zo’n twintig straten en pleinen (al dan niet officieel) vernoemd naar Oekraïne, telt nieuwszender Ukrinform. In Londen, bijvoorbeeld, heeft de gemeente de straat waaraan de Russische ambassade grenst onlangs omgedoopt tot Kyiv Road. “De gemeente toont geen moreel kompas,” vindt De Booij. “Als complete steden worden weggevaagd, moet je een statement maken.”

Item bij de Oekraïense nieuwszender Ukrinform. 

Dit artikel is donderdagochtend geüpdatet met de verwijdering van de straatnaambordjes.

Standaardportret
Bekijk meer van