Cameraproef bij notoire containers levert nul boetes op, maar wel minder afval

De proef met camerabewaking bij notoire afvalcontainers heeft geen enkele boete opgeleverd. Wel blijken camera’s af te schrikken: er werd veel minder afval naast de containers achtergelaten.

Door

Om de hardnekkige afvaloverlast in Laak en Transvaal tegen te gaan, plaatste de gemeente tijdelijk camera’s bij veertien beruchte ondergrondse restafvalcontainers (ORAC’s). In het experiment werd gerouleerd met echte en neppe camera’s. In zes maanden tijd zijn bijna zevenhonderd ‘bijplaatsingen’ van afval naast deze containers gefilmd.

Hoewel de beelden van hoge kwaliteit waren, heeft de gemeente geen enkele boete kunnen opleggen. ‘De beelden zijn bekeken door handhavers werkzaam in de betreffende wijken, maar de bijplaatsers werden niet herkend,’ schrijft wethouder Anne Mulder (VVD, buitenruimte) aan de gemeenteraad. In sommige gevallen is een kenteken genoteerd, maar dat bleek onvoldoende bewijs voor een boete.

 

De nepcamera’s boekten al helemaal succes: ruim 80 procent minder bijplaatsingen

 

Helemaal een verrassing is dit niet. Een adviesrapport voorzag twee jaar geleden al dat camerabewaking de pakkans nauwelijks vergroot.

Minder afval

Toch wil de gemeente de proef doorzetten. Camera’s naast containers blijken namelijk wél een sterke preventieve werking te hebben. Bij de notoire ORAC’s werd 60 procent minder afval gedumpt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De nepcamera’s boekten al helemaal succes met ruim 80 procent minder bijplaatsingen, waarschijnlijk omdat ze dichter bij de containers konden worden geplaatst. Belangrijke kanttekening: in héél Den Haag lag het aantal bijplaatsingen fors lager dan een jaar eerder (37 procent).

Wel is de vraag is of na verloop van tijd gewenning optreedt, beseft de wethouder. Zeker als algemeen bekend is dat de kans op een boete nihil is. De pakkans moet dus omhoog om de preventieve werking te behouden, aldus een tachtig pagina’s tellende evaluatie van het experiment. ‘De focus kan bijvoorbeeld worden verlegd naar containerlocaties waar mensen met de auto afval dumpen, om zo boetes op te kunnen leggen aan de kentekenhouders,’ oppert de wethouder. Het college wil de proef in aangepaste vorm voortzetten.

Vooral restafval

De ergste rommel noteerde de gemeente in Transvaal. Bij de containers in de Marktweg filmde de camera in twee maanden tijd 133 bijplaatsingen. Op de Kaapstraat waren dat er 219 in vier maanden tijd. Het gaat merendeels om restafval (al dan niet in vuilniszakken), gevolgd door grofvuil. Kartonnen dozen, in coronatijd een ware plaag, waren goed voor slechts 4 procent van het gedumpte afval.

Meer Haagse verhalen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van