Waarom worden de sporen 11 en 12 op Den Haag Centraal niet gebruikt? (foto’s)
De sporen 11 en 12 van station Den Haag Centraal liggen er al bijna vier jaar ongebruikt bij. De enige beweging komt van het groeiende onkruid. En dat blijft nog even zo. Waarom?
Het station Den Haag Centraal is sinds de uitbraak van het coronavirus een oase van rust: minder treinen en slechts een handjevol passagiers. De plek waar tot voor kort nog tienduizenden reizigers per dag manoeuvreerden, baadt nu in stilte. Voor het gros van het stationsgebied is dit vreemd, maar niet voor de sporen 11 en 12 (zijde Anna van Buerenplein). Die lagen er vóór de pandemie ook desolaat bij.
Al vier jaar stopt daar geen trein en geen lightrail. En ook na de coronacrisis gaat dat niet snel gebeuren. Volgens spoorwegbeheerder ProRail worden de sporen eind 2023 weer ‘in de dienstregeling opgenomen’.
En dat terwijl in 2016 de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail al in de startblokken stonden om de twee sporen weer in gebruik te nemen. In dat jaar ‘verhuisde’ op verzoek van de twee instanties de Randstadrail naar Rotterdam (de Erasmuslijn, geëxploiteerd door de RET) van de sporen 11 en 12 in de aankomsthal naar het nieuwe viaductstation bij het busplatform. Twee extra perrons: je kunt ze maar beter hebben in tijden van toenemende reizigersaantallen en intensiever railverkeer, zo legde de NS (verantwoordelijk voor de dienstregeling van de treinen) vier jaar in DHC geleden uit.
Volgens Arnold van der Heijden, voorzitter van de Haagse tak van reizigersvereniging Rover, is dat ‘met de kennis van nu een wat ongeloofwaardig verhaal’. Hij vraagt zich af: “Als de nood aan de man was geweest, waren spoor 11 en 12 toch al in gebruik?”
Vernieuwing sporen bij Den Haag Centraal
ProRail, verantwoordelijk voor het beheer van de sporen en de perrons, benadrukt dat het wel degelijk de bedoeling was om hier eerder treinen te laten vertrekken. Een woordvoerder: “Wij zijn druk bezig met het plannen van een complete vernieuwing van de spoorinfrastructuur rond CS. Dit moet ertoe leiden dat vanaf 2024 meer treinen vanuit Den Haag naar Rotterdam en Leiden kunnen rijden. De werkzaamheden hadden eerder moeten starten, deze liepen volgens de oorspronkelijke planning ook parallel met de verhuizing van de Erasmuslijn.”
“Maar het was bijzonder ingewikkeld om de nieuwe puzzel te ontwerpen. Een belangrijke oorzaak is de toegenomen complexiteit in het spoorsysteem. Dat komt omdat wij meer én snellere treinen willen laten rijden. Het goed inrichten van de sporen kost veel tijd, meer dan aanvankelijk gepland. Maar inmiddels is de puzzel gelegd en staan we aan de vooravond van aanbesteding van het werk.”
Wij zijn druk bezig met het plannen van een complete vernieuwing van de spoorinfrastructuur rond CS
Volgens de woordvoerder moeten er ‘zeer veel aanpassingen gedaan worden’ om alle twaalf sporen van Den Haag Centraal geschikt te maken voor extra treinverkeer. “De gehele sporenlay-out wordt versimpeld door veel minder wissels en nieuwe sporen en bovenleiding. Het werk moet in 2023 klaar zijn. Dan gaan spoor 11 en 12 weer open.”
Voldoende capaciteit
Dat de twee perrons voorlopig nog leegstaan, betekent volgens ProRail niet dat er snel ruimtegebrek dreigt op het station. “De nood is niet aan de man. Den Haag Centraal biedt voldoende capaciteit om het treinverkeer in de huidige dienstregeling soepel te laten verlopen,” klinkt hij stellig.
Volgens de meest recente NS-cijfers bekleedt het Haagse CS een vijfde positie in de lijst met drukste stations, na Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Schiphol. In 2018 (de Spoorwegen hebben de gegevens van 2019 nog niet gepubliceerd) steeg het gemiddeld aantal treinreizigers per werkdag met vijf procent naar iets meer dan 91.000. Ten opzichte van 2016, het jaar waarin de sporen 11 en 12 leeg kwamen te staan, nam het aantal ‘in- en uitstappers’ zelfs met elf procent toe. Als deze trend doorzet, tikt het aantal treinreizigers op Den Haag CS binnen enkele jaren de 100.000 aan.
Als de nood aan de man was geweest, waren spoor 11 en 12 toch al in gebruik?
Ook interessant: Rotterdam Centraal verwerkt op een gemiddelde werkdag ‘slechts’ vijfduizend reizigers meer dan Den Haag Centraal, terwijl het hoofdstation van de Maasstad drie perrons meer in gebruik heeft.
Volgens de woordvoerder van ProRail geen reden tot zorgen. “Onze prognoses laten geen knelpunten zien tot 2023. Wij kunnen tot die tijd de reizigersstromen aan. Geloof mij: als dat niet de verwachting was, hadden wij wel aan de bel getrokken. En met de nieuwe sporen kunnen wij vanaf 2024 nóg meer treinen richting Rotterdam en Leiden laten rijden.”
De redactie van Den Haag Centraal (DHC) biedt u dit artikel uit de krant van 16 april 2020 gratis aan. Wilt u meer lezen over verkeer en vervoer in de Haagse regio? Koop dan op donderdag DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.