Vakbond dreigt met meer ov-stakingen in Den Haag

De kans is groot dat reizigers in Den Haag de komende periode vaker last krijgen van stakingen in het openbaar vervoer.

Door en

HTM-medewerkers legden woensdag in de ochtendspits al het werk neer, omdat ze ontevreden zijn over het uitblijven van een akkoord over betere arbeidsvoorwaarden. Vakbond FNV dreigt nu met nieuwe acties als de HTM niet met ‘een fatsoenlijk bod voor de cao komt’, zo valt op de website van de vakbond te lezen.

Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer, legt uit: “De staking van 3 juli is goed verlopen. In aanloop hiernaar heb ik nog geen goed bod gehoord, maar als HTM komt met een voorstel waarin een behoorlijke loonontwikkeling zit, en afspraken tegen de hoge werkdruk, dan komen wij weer aan tafel. Blijft een waardig bod uit, volgen nieuwe acties. Hoe die eruit gaan zien en hoelang die gaan duren, bepalen wij binnenkort.”

Boos

De HTM-directie is boos. “Wij balen er ontzettend van dat onze reizigers keer op keer de dupe zijn van dit soort acties,” zegt een woordvoerster.

Maar het bedrijf kon niet anders dan knarsetandend besluiten woensdagochtend alle trams en bussen binnen te houden ‘om chaos te voorkomen’. De HTM wil nog niet reageren op de aankondiging van de bonden dat mogelijk opnieuw zal worden gestaakt als het cao-overleg niet wil vlotten. Die cao geldt voor zo’n tweeduizend medewerkers.

De vakbonden praten al sinds het najaar van 2018 met de HTM over nieuwe arbeidsvoorwaarden, maar de partijen zijn nog niet tot overeenstemming gekomen.

Standaardportret
Bekijk meer van