Lijn 1 weer over Scheveningseweg, de kater voorbij (video)
De Scheveningseweg is na controversiële werkzaamheden weer open. Nu alleen voor tram 1, over een maand ook voor auto’s. “Er ligt hier een prachtig, strak baantje.”
Jaap Bierman kijkt tevreden door de achterruit van het tramstel van lijn 1. “Wat een mooi gezicht,” wijst de HTM-directeur naar het kaarsrechte spoor op de Scheveningseweg. Na ruim zes maanden van werkzaamheden rijdt lijn 1 (Scheveningen Noord – Delft Tanthof) vanaf deze week weer over de oude verbindingsweg tussen stad en vissersdorp. Lijn 1 doet zijn bijnaam eer aan: de langste tramlijn van Nederland.
Het afgelopen halfjaar werd de tramlijn ingekort tot de binnenstad. De Scheveningseweg onderging een grondige metamorfose: nieuwe rails, nieuwe bomen, nieuwe bestrating. Dit was nodig om de laan geschikt te maken voor bredere en zwaardere trams, die overigens pas vanaf 2024 over de Scheveningseweg zullen rijden.
Volle snelheid over Scheveningseweg
Het resultaat mag er zijn volgens Bierman. Terwijl hij uitstapt op de halte Duinstraat: “Het is een wereld van verschil. Vorig jaar hobbelden de trams over het spoor. Wij hebben daarom de snelheid tussen het Vredespaleis en de Duinstraat noodgedwongen moeten verlagen van vijftig naar veertig kilometer per uur. Nu is het zó glad, het lijkt wel een schaatsbaan. De trams kunnen nu weer op volle snelheid over de Scheveningseweg en wij kunnen de mensen weer netjes en op tijd vervoeren.” De trambestuurder beaamt de woorden van zijn ‘baas’. “Man, wat rijdt dit lekker. Er ligt hier een prachtig, strak baantje.”
Terwijl de nieuwe trambaan werd aangelegd, begon de gemeente ook met het vernieuwen van het wegdek en het asfalteren van het betegelde fietspad aan de Zorgvliet-zijde. “Er wordt nu een nieuwe zandlaag aangelegd, zodat ook de rijbaan er straks mooi bij ligt. Eind maart kunnen de auto’s weer over de Scheveningseweg rijden,” aldus wethouder Robert van Asten (D66, verkeer en vervoer).
Lijn 1 is een drukke lijn, er maken veel mensen gebruik van en daarom is het een waardevolle investering.
De totale ingreep kostte ruim twaalf miljoen euro. “Een flink bedrag,” erkent Van Asten. “Maar dat is goede infrastructuur zonder meer waard. Lijn 1 is een drukke lijn, er maken veel mensen gebruik van (gemiddeld 29.000 per dag, red.) en daarom is het een waardevolle investering.”
Vertrouwen
Meer dan geld, kostte de ingreep vertrouwen. Vooral de kap van 121 bomen maakte veel los, tot in de rechtbank aan toe. Zwaar materieel werkte de afgelopen maanden kastanjes en andere bomen tegen de vlakte, tot onbegrip van actiegroepen en de Bomenstichting Den Haag.
Uiteindelijk zijn er aan weerszijden van de trambaan 164 bomen voor in de plaats gekomen, maar het zal nog lang duren voor die de oude aanblik van de laan doen vergeten. HTM-directeur Bierman: “Het is spijtig dat je bomen moet vervangen voor het up to date houden van de rails. Maar uiteindelijk zijn er toch meer bomen geplant dan weggehaald. Uiteindelijk is alles goed gekomen. Tram 1 is het hart van ons lijnennet. Nu ligt deze lijn er weer goed en toekomstbestendig bij.”
Leerlingen van het aan de route van lijn 1 gelegen Edith Steincollege hadden andere zorgen dan de bomen aan de Scheveningseweg. “Ik ben blij dat de tram eindelijk weer rijdt,” vertelt een scholiere opgetogen. “Kan ik ’s ochtends wat langer blijven liggen. Ik vond het omreizen met de tijdelijke buslijnen maar een hoop gedoe. Dat kostte veel te veel tijd.”
Zo is voor de nostalgisch ingestelde liefhebbers van Constantijn Huygens’ ‘Zeestraat’ het nieuwe aanzicht van de Scheveningseweg even slikken, maar voor de praktische reiziger is de kater voorbij.
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over het ov in de Haagse regio? Neem dan een abonnement op DHC.