Meeste bomen Scheveningseweg mogen gekapt

De gemeente mag het overgrote deel van 130 daartoe aangewezen bomen op Scheveningseweg kappen. Maar de bestuursrechter beschermt vooralsnog negen ‘bijzondere bomen’.

Door

De gemeente moet onderzoeken of deze bomen kunnen blijven staan. De rechter deed donderdag uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Bomenstichting Den Haag, de actiegroep SOS Den Haag en een aantal wijkverenigingen.

Deze groeperingen verwerpen een eerder bereikt compromis met een ‘denktank’ van betrokkenen. Die boog zich over de vervanging en verlegging van de tramsporen en de daarvoor benodigde kap van bomen op de Scheveningseweg. De schorsing van de kapvergunning voor de negen bomen geldt voor zes weken.

De rechter vindt dat voor de overige 121 bomen ‘voldoende [is] aangetoond dat het noodzakelijk is om ze te kappen’.

Nóg een rechtszaak Scheveningseweg

Of deze uitspraak vertraging van de spoorvervanging tot gevolg heeft, is nog niet duidelijk. De gemeente wil maandag 13 augustus beginnen met kappen.

Maar voor de bezwaarmakers is de zaak nog lang niet voorbij. Zij hebben ook nog een kort geding aangespannen tegen de wijze waarop de gemeente en de HTM de nieuwe tramsporen willen verleggen en funderen. De bezwaren richten zich met name tegen de beoogde ‘betonnen bak’ onder de rails. Die zou schadelijk zijn voor de bomen en een gezonde groei van wortels onmogelijk maken.

Een alternatieve, minder massieve fundering, ontworpen door architect Peter Drijver, zou volgens de bezwaarmakers niet voldoende zijn onderzocht. De bewering van de gemeente dat dit alternatief veel duurder zou zijn, wordt in twijfel getrokken. Het kort geding dient op 23 augustus.

Standaardportret
Bekijk meer van