Bomen weg, bomen erbij langs Scheveningseweg

De laatste fase van het werk aan de Scheveningseweg gaat in. Nog negen bomen sneuvelen, maar tegelijk begint het planten van 164 nieuwe exemplaren.

Door

De laatste fase van de werkzaamheden op de Scheveningseweg begint in de tweede week van december. Dan worden negen grote bomen die nog in de weg staan gekapt. Tegelijk worden aan weerszijden van de trambaan 164 nieuwe, ‘zo groot mogelijke’ bomen geplant. De trams gaan half februari weer rijden.

Dat schrijft wethouder Robert van Asten in een voortgangsbericht aan de gemeenteraad. De bomenkwestie ligt door kritiek vanuit de raad en de samenleving uiterst gevoelig. Dat verklaart waarom Van Asten nu uitgebreid ingaat op het vervolg van de werkzaamheden en alles wat er wordt gedaan om de oude verbindingsweg tussen stad en vissersdorp zo groen mogelijk te houden. Zo meldt hij bijvoorbeeld dat er ten opzichte van de eerder verleende kapvergunning (121 bomen), één boom behouden kan blijven.

Bezwaarprocedure Scheveningseweg

De negen bomen die nu nog met hekken er omheen aan de boszijde van het tracé staan, konden nog niet worden gekapt door een lopende bezwaarprocedure. Op 15 oktober heeft de gemeentelijke bezwaarcommissie het protest van SOS Den Haag en de Bomenstichting afgewezen, waarna nog een termijn van zes weken in acht diende te worden genomen.

Die verstrijkt op 7 december. Volgens de bezwaarmakers hebben gemeente en HTM een alternatief plan, dat minder bomen zou kosten, geen serieuze kans gegeven.

Dertig oude lindes

Behalve de 164 nieuwe bomen, worden er ook nog dertig oude lindes verplant. De wethouder schrijft dat er alles aan wordt gedaan om oude en nieuwe bomen een goede kans te geven. Zo wordt er ‘extra voedzame grond’ gestort en wordt gewerkt met ‘voedingspijlers’; dat zijn grondkolommen met extra voeding die in de buurt van het grondwater uitkomen).

De gemeente stort ook 250.000 euro in een fonds dat onderzoek financiert naar het kweken van sterkere soorten kastanjebomen. Oudere paardenkastanjes lijden vaak aan de ‘bloedingsziekte’, die vaak het einde van de bomen betekent.

Terwijl de nieuwe trambaan wordt aangelegd, die geschikt is voor bredere en zwaardere trams, wordt ook het wegdek van de Scheveningseweg vernieuwd. Recent is ook besloten het nu nog betegelde fietspad aan de Zorgvlietzijde van asfalt te voorzien.

 

Standaardportret
Bekijk meer van